På den idylliska gården i Fröjel befann sig 25-åriga Lovisa Hedrén som kommit till ön för att hälsa på familjen. När Helagotland var på besök hade hon bara några dagar kvar av semestern innan hon skulle återvända till Stockholm för sommarjobb.
Lovisa bor annars i Linköping, dit hon flyttade 2021 för att studera till civilingenjör i industriell ekonomi på universitetet.
– Jag har alltid tyckt om ämnena teknik och matte. I den här utbildningen är det mycket teknik, men den handlar också mycket om organisation och ledarskap, så den är väldigt bred. Man får med sig en helhet, vilket passar mig bra, säger Lovisa Hedrén.
Det var däremot inte självklart att det skulle bli just Linköping, även Lund var på tapeten ett tag. Men då den förstnämnda ligger närmare hemmet föll valet på Linköping.
– Jag ville verkligen till en ”studentstad” och få leva det livet. Det är ändå fem år av ens liv så man ska ju ha kul under tiden, säger hon.
Med studentlivet är det inte bara festligheter som menas, utan även annat som den internationella tävlingen TIMES (Tournament in Management and Engineering Skills) var något som lockade. I år hade ungefär 350 lag från 70 olika universitet runt om i Europa samlats för att delta.
– Jag drog bara ihop ett lag med tre andra från min klass och det gick ju bra, säger hon och skrattar.
Det blev en vinst i den första deltävlingen på Linköpings universitet, vilket gjorde att gruppen kvalificerade sig till semifinalen i Portugal. I tävlingen fick de uppdrag från två företag att komma med lösningar på några problem som företagen hade. Något som efter fyra timmar sedan skulle redogöras i en presentation för en jury.
– Det kunde vara allt från att göra beräkningar om företagen skulle satsa på produkt A eller B, till på vilka sätt de skulle marknadsföra sig. Vi i laget är alla vinnarskallar så vi gjorde vårt bästa och vi vann igen. Vi var själva chockade över att det gick så bra. Vi kände att vi bara hade gått på magkänsla, men det var ju såklart en hel del kunskap man fått.
Efter en vinst i semifinalen stod de klara för den stora finalen i Bryssel i slutet av juni. De körde på samma upplägg som tidigare med Lovisa som gruppledare, en annan gruppmedlem som tyckte att beräkningarna var roligast, en tredje stod för strukturen och den fjärde för den positiva andan.
– När vi väl satt de där fyra timmarna då var det ”all in”. Juryn hade ingen insikt i vilket kaos det kunde vara i det där rummet. Allt avgjordes sedan när man gick in i jurysalen och skulle presentera och försvara sitt arbete, säger Lovisa Hedrén.
Det vinnande konceptet fungerade och efter dagarna i Bryssel kunde de titulera sig som ”Industrial Engineering and Management Students of the Year”
– Det känns lite kaxigt att säga titeln högt, det blir något att skriva på cv:t. Den här tävlingen var ett sätt att testa vad man går för, säger Lovisa och fortsätter:
– Det känns overkligt att jag som från början var en blyg tjej som gick på skolan i Eksta och knappt vågade presentera, går och vinner något sådant här i Bryssel. Det räcker bara med att låtsas vara kaxig och tro på att ens lösning är den bästa, har man sedan en okej lösning och en bra magkänsla så räcker det uppenbarligen ganska långt.
Nu hoppas Lovisa, som läste naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, att detta ska inspirera fler tjejer till att plugga något tekniskt ämne. Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2021 och 2022 visar den att tjejer som söker sig till Teknikprogrammet på gymnasiet fortfarande är i minoritet och står för knappt två av tio sökande.
– För mig har det alltid känts självklart med teknik. Om jag känner att det känns kul och bra, kan väl vem som helst också känna det. Jag tror mycket på att man ska gå på det man tycker är kul och inte vad som enligt en är rätt eller fel, säger hon.
Enligt en analys av Sveriges Ingenjörer pekar man på vikten av geografisk närhet till programmen, förebilder och kommunernas engagemang i satsningar inom teknik. Något Lovisa kan hålla med om då hennes universitetsutbildning varken fanns på ön eller kände någon som hade läst den.
– Det var väldigt begränsat på ön och jag känner att jag hade velat få veta om att min utbildning fanns tidigare. Men jag var faktiskt tillbaka på Wisbygymnasiet och berättade om min utbildning. Jag hoppas att jag kunde inspirera någon av dem, säger Lovisa Hedrén.