Rappare tävlingar och nya regler ska göra varpan kuligare

Det pågick ett viktigt barn- och ungdomsläger i Fröjel i helgen, ett läger som ska bidra till att behålla och helst öka intresset för varpasporten. Deltagare var 22 killar och tjejer från Gotland.

Kast. Samuel Käldare laddar för ett kast, motståndaren Elin Lundin väntar på sin tur.

Kast. Samuel Käldare laddar för ett kast, motståndaren Elin Lundin väntar på sin tur.

Foto: Tobias Wallström

Fröjel2010-06-14 04:00
För 12-åringarna Samuel Käldare från Havdhem och Elin Lundin, Lye, var lägret - Mini varpa camp - en given fortsättning på deras unga karriär. Båda har tävlat i USM och kommit hem med medaljer. Elin har redan kastat i tre, fyra år.
- Intresset kommer väl lite från pappa. Men jag ville testa något helt nytt. Varpa är ganska kul, säger hon, men när spelet kommer i gång är entusiasmen och lusten betydligt större än "ganska kul". Och hon medger:
- Jag är tävlingsmänniska!
Samuel har kastat i fyra år.
- Mitt intresse kommer nog av att fröken, Maria Mattsson, höll på en del med varpa i skolan.

Båda är på G
Varken Samuel eller Elin vill medge några planer på att gå långt och komma upp i eliten. Men på frågan om var dom siktar, om dom trots allt inte är på G, nickar båda och ler...
För varpasporten som helhet är Muldelägret viktigt. Det handlar om tillväxten i sporten som på senare år inte varit mycket att orda om.
- Vi har i dag 650 licentierade kastare och det går nedåt tyvärr. Glädjande nog ökade vi i fjol på juniorsidan, säger Svenska varpaförbundets generalsekreterare Thorbjörn Fosseng som fanns med på lägret.
Han säger att man måste försöka med alla medel att hitta nya vägar att öka intresset för varpa och att man ser på möjligheten att ändra reglerna, bland annat för att göra tävlingarna snabbare och mer intressanta för såväl spelare och publik.
- Vi behöver egentligen starta en folkrörelseutveckling, vända på varje sten. Men framför allt, prata mycket mer om hur vi kan förändra sporten.
Janne Larsson från Gotlands varpaförbund är förstås väl medveten om konkurrensen.

Vill hellre rida och dansa
- Ungdomarna vill hellre rida, fäkta eller dansa. Våra tävlingar måste bli mer attraktiva, i dag är det segt så in i vassen. Vem orkar följa en match om det, som det ofta gör, tar tre timmar..?
På lägret fanns flera juniorledare med. De får chansen att gå på utbildning i förbundets regi och träffa svenska eliten. Lika viktigt tycker man att det är att nybörjarna och de yngre juniorerna får träffa duktiga 16-20-åringar som de yngsta kan se upp till.
Janne Ahlgren, ordförande i Mulde varpaklubb, tror att intresset för varpasporten finns latent hos många yngre, men menar att bland annat skolan inte förmår eller vill fånga upp intresset.

Lärarnas fel?
- Det funkar ganska bra i låg- och mellanstadiet. När ungdomarna börjar högstadiet eller gymnasiet är det plötsligt väldigt skralt. Men det beror kanske på att lärarna själva inte har något djupare intresse för sporten, resonerar han.
I fjol fick Muldelägret ställas lin på grund av för få anmälningar. I år blev det desto mer action, med sju juniorledare och 22 barn och ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om