Av en tillfällighet kom lag-SM i agility att arrangeras på Gotland. Klubben som ursprungligen skulle ha arrangerat tävlingen drog sig ur. Kalmar beslutade sig för att hålla den individuella tävlingsdelen, men bedömde att de inte också kunde ha lagdelen på grund av coronarestriktionerna. Då nappade Svenska agilityklubben på Gotland.
– Vi bestämde oss i mars, i normala fall har man ett år på sig att planera. Det har mig veterligen aldrig varit på Gotland tidigare, så det är jättespännande, säger Maggan Båtelsson, SM-general.
Agility-SM avgörs i Fröjel i helgen, och för att smittsäkra evenemanget så mycket som möjligt sker tävlingsmomenten utspridda över tre dagar. En annan anpassning är att arrangemanget genomförs utan publik och i stället går att live-streama.
Totalt deltar 172 hundar, varav ett av lagen är gotländska "Gutespeedarna". Det är tredje lag-SM som Yvonne Juréhn, Ann Högström, Gunilla Kristiansson och Thomas Juréhn gör tillsammans.
– Gillar man att tävla och hundar är det här jättekul. Samvaron är ett stort plus, det roligaste är att tävla i lag, säger Thomas Juréhn.
När GA besöker tävlingen pågår hoppklassen för hundar i storlek medium. Omkring 37 sekunder tar det för ekipaget att ta sig runt den snitslade banan med hopphinder, tunnlar och slalom. Frågan är vilka som tycker det är roligast – hunden eller ägaren. Hundarna kan knappt bärga sig att få sätta igång när det är deras tur på banan. Under sekunderna som de susar fram hörs täta skall, oklart om det är av ren glädje eller för att uppmuntra sig själva. Även övriga tävlingsdeltagare tittar och hejar på den som befinner sig på plan. En av dem är Amanda, som åkt med hunden Jack från Stockholm.
– Det är en sport som både ger mig träning och där jag får umgås med hunden. Det är samarbetet med hunden som är så häftigt, berättar hon.
SM-generalen Maggan Båtelsson har själv länge tränat och tävlat i agility. Svenska agilityklubben på Gotland tränar i Fröjel, men de har ansökt om pengar för att förhoppningsvis kunna bygga en inomhuslokal vid Gotland Grönt Centrum i Roma så att sporten kan växa än mer på ön.
Hennes uppfattning är att alla hundar kan bli duktiga på sporten, men alla är inte lika snabba.
– Det är lika roligt för mig som för hunden. Det är ett sådant enormt samarbete som bygger på motivation, belöning och glädje.