Så mycket av skörden förstördes

De låga temperaturer som rådde under påskveckan fick tuffa konsekvenser för sparrisodlarna, som nu summerat skadorna.

Den gotländska sparrisen hade det tufft i kylan.

Den gotländska sparrisen hade det tufft i kylan.

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

Frostskador2017-04-20 13:43

Den ovanligt låga temperaturen med kallgrader som rådde under påskveckan ställde till det för Gotlands odlare. Men enligt Göran Hoas, ägare på Lilla Bjers, kunde det ha varit än värre.

– VI är ändå väldigt förvånade över hur förhållandevis bra sparrisen har klarat sig. Vi har en sort som är igång nu som normalt är lite senare än de tidigaste sorterna, och den verkar ha klarat det bättre. Så har det också låtit på Tomas Pettersson som äger Stenhuse gård när jag har pratat med honom. Men den tidiga sorten han satte, det var bara nedfruset allting, säger Göran Hoas.

För egen del uppskattar Hoas att kylan förstört en fjärdedel av den aktuella skörden.

– Vi har förlorat massor av sparris, cirka 25 procent av den skörd som var på gång. Men med tanke på att det var så kallt som elva minusgrader natten till onsdag så har det gått bra.

Natten mot torsdag var temperaturen som lägst -2,5 grader.

– Det går åt rätt håll och såna temperaturer ska våra tunnlar klara.

Det är dock inte bara sparrisen som riskerar fara illa av kylan.

– Jag är väldigt orolig för de sådda morötterna och rödbetorna. Men det är för tidigt att säga, det vet vi först om fjorton dagar, säger Göran Hoas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!