Mat så in i Norden

Med gotländska primörer som hedersgäster på bordet spelar finsk tv in ett nytt avsnitt av matreseprogrammet "Mat så in i Norden".
Platsen är Furillen med åländske mästerkocken Michael Björklund som programledare och Luqaz Ottosson, från Lilla Bjers som gästkock.

På Furillen. Programvärdinnan Sonja Kailassaari flankerad av kockarna Michael Björklund från Åland och Luqaz Ottosson från Gotland.

På Furillen. Programvärdinnan Sonja Kailassaari flankerad av kockarna Michael Björklund från Åland och Luqaz Ottosson från Gotland.

Foto: joel nilsson

Furillen2012-06-08 04:00

I programmet deltar också David Zetteström och Robban Sigmund som har tagit över Rute Stenugnsbageri, Ulrika Karlsson från Krakas krog i Katthammarsvik samt Margareta och Göran Hoas från Lilla Bjers i Västerhejde.

Denna vecka är inspelningsteamet på Gotland för att spela in ett av avsnitten i den andra säsongen av tv serien "Mat så in i Norden" som sänds i finska YLE svenska SVT och norska NRK.

Årets åtta avsnitt är gjorda i Oslo och på Lofoten i Norge, i danska Ribe, i finska Borgå och Österbotten, i Mariehamn på Åland, samt i Göteborg och på Gotland.


Mat på gotländska
- På Gotland blir menyn helt vegetarisk med nyplockade primörer, berättar programvärden Sonja Kailasssari med smak för rawfood och favoriten, mammas hemlagade makaronipudding med en kraftfull och gräddig finsk ost.

På Furillen samlar inspelningsteamet de medverkande från Gotland och dukar matbordet med middag som lagas av Michael och Luqaz.

David och Robban kommer med nybakat surdegsbröd från stenugnsbageriet och Ulrika för med sig drycker som passar till de valda maträtterna.

Köket är laddat med nyskördade primörer som Luqaz kommer med och tillsammans med Michael börjar de förbereda matlagningen inför kamerorna.

- Jag lagar förrätt och dessert, berättar Luqaz, som provar en nykomponerad sparrispuré.

- Det är vit sparris, kokt med potatis för stärkelsens skull, och färsk vitlök. Sparrisknopparna sotar jag direkt på spishällen och så rödbetor som jag kokar lite lätt och rullar i smör och salt. Det blir härliga smaker som talar för sig själva, slår han fast.


Rabarberpaj
Desserten, en rabarberpaj, testade han med framgång på nationaldagens kungalunch och nu skapar han en variant för tv-programmet.

- Så suveränt med pinfärska råvaror, säger Michael Björklund som lagar huvudrätten med jordärtskocksbiffar med grönsaksragu gjord på grön sparris, morötter, rädisor och nypotatis och ramslökssås.

Michael Björklunds stora intresse är mat med nordiska förtecken och lokalt producerade råvaror som specialitet.

- Min egen favoriträtt är ärtsoppa, helst på gröna ärtor kokta med lika delar rimmad och rökt grislägg, kryddad med mejram, salt och peppar och serverad med finskuren rödlök, surdegsbröd, en god ost och ett glas mjölk.

På 1990-talet jobbade han i köket på restaurang Gutekällaren i Visby. Därefter har han blivit känd som tv-kock och utnämnts till årets kock både i Sverige och i Finland.

2010 tog han över Jan Karlsgårdens värdshus på Åland. Lokala råvaror var då affärsidén som han tar med sig när han i höst öppnar kulturprojektet "Smakbyn" vid Kastelholms slott.


Honung
-Det blir min första egna året-runt-öppna restaurang, berättar han med siktet inställt på smakmedvetna gäster, utbildning och produktion av egna råvaror.

Som bisyssla satsar han på ålandsproducerad honung och han är ägare till Tjudö vingård med bland annat Ålvados, en åländsk calvados, som känt varumärke.

- Träden är ympade på Gotland, men frukten har mognat på Åland, där vingården framställer alkoholhaltiga drycker i egna destillationsapparater, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!