Författaren Håkan Nesser, som bor på Furillen, stod 2022 åtalad för tre fall av grovt skattebrott, för att tillsammans med sin ekonomiske rådgivare har fört ut 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna till Skatteverket.
Detta mellan 2013 och 2015 i samband med återflytt till Sverige då han bytte skattehemvist.
2023 friades han i tingsrätten men domen överklagades av åklagaren, som även överklagade frikännandet av hans ekonomiska rådgivare och en tredje person som också stod åtalad.
I fjol dömde Svea hovrätt de tre åtalade till 1,5 års fängelse. Hovrätten menade att Nesser borde insett att pengarna skulle deklareras och ansågs ha likgiltighetsuppsåt.
–Jag vet vad som hänt, att vi är oskyldiga och att jag talat sanning från början, ändå får man en sån här, fullständigt felaktig, dom i ett demokratiskt land, sade Håkan Nesser till Helagotland när domen föll i juni.
Överklagan skedde till Högsta domstolen, som för en dryg vecka sedan meddelade att de inte beviljar prövningstillstånd. Svea hovrätts fängelsedom står därmed fast.
Håkan Nesser befinner sig när den här intervjun görs utomlands för att fira sin 75-årsdag. Han säger i telefon att han inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till HD:s beslut.
Känslorna svallar: Förtvivlan, förfäran och maktlöshet.
– En än större fråga är egentligen hur bräckligt rättssystemet är. Att så få personer kan avgöra en människas liv.
Hur då, menar du?
– Jag friades i tingsrätten av fyra personer, i hovrätten fälldes jag med tre röster mot två. Sammantaget friades jag alltså med 6-3. Jag skulle säga att det är ett system som är åt helsicke. Hur det kan göras på annat sätt, det vet jag inte, men just nu är det inte starkare än sin svagaste länk.
Håkan Nesser menar att han inte gjort något fel (”Det kan en normalbegåvad 14-åring se”). Han har anlitat skattehjälp för att han själv inte har den kunskapen, en rådgivare som alltid skött sitt jobb men som i detta fall gjorde några tabbar.
– Han har erkänt felen och när jag fick vetskap om dem betalade jag omedelbart in de pengar till Skatteverket det handlade om, åtta miljoner. Hur ska jag kunna veta att det gjorts felaktigheter? Jag kan inte det här, det är därför jag anlitat hjälp. I dag har vi inte längre kontakt.
Vad som händer nu vet han inte, just nu bidas tid och det ska också betalas ytterligare pengar till Skatteverket, tre miljoner i straffavgift.
Du ska vägra fängelse, säger du? Hur tänker du då?
Han skrattar, Håkan. Det gör han ofta under intervjun, trots dess ämne:
– Ja, hur gör man? Kedjar fast sig i en tall på Furillen, kanske. Nej, jag vet inte. Men det är den första känslan: Jag kan inte gå med på det här.
Hans advokater överväger, säger han, att undersöka om det går att begära resning.
– Eller kanske man kan gå till EU, som i den där gamla låten ”I take my case to the United Nations”, minns du den?
Nej.
– Nej, jag vet inte. Om jag verkligen begått ett brott hade jag så klart tagit mitt straff, men nu känns det svårare att förlika sig med. Nu har du väl fått stoff till en roman, som en författarkollega sa. Ja, ja...vad ska man säga.
Någon inställelseorder har inte meddelats från Kriminalvården. Om det i så fall blir fängelse, vilka för närvarande är tämliga fullbelagda, eller kanske fotboja återstår att se.
– Och fotboja, vad innebär det? Får jag åka till Bungehallen och handla? frågar han sig.
…och säger sedan att det hela är en skandal, inte minst är det ett privat och stillsamt litet helvete. Men:
– Man kan väl också säga att jag lever i takt med tiden, nu när allt annat i världen är så galet. Jag har levt i 75 år och haft det gott, men det har hänt något nu på sluttampen.
Håkan Nesser, med ursprung i Närke, debuterade som författare 1988. Han har givit ut 48 böcker som översatts till runt 30 språk och sålts i omkring 20 miljoner exemplar världen runt.