Familjen Nilssons grepp om rederiet allt fastare

Rederi AB Gotland får allt fler aktieägare. På fem år har de blivit över 300 fler. Nu är de 2 665 – och av dem är två tredjedelar gotlänningar. Ändå är det familjen Nilsson som sedan flera år har total kontroll över koncernen – och som fortsätter att stärka sin position genom nya aktieköp. GA granskar hur makten fördelas inom familjen och hur bolaget kan styras i framtiden.

Foto:

GA granskar dolda affärer2017-05-27 05:15

Den som promenerar in mot Visby från färjeterminalen passerar det anrika kontoret på Hamngatan där länge makten fanns i Gotlandsbolaget. Men det är inte längre härifrån rederiet styrs. Moderbolaget finns sedan flera år på Östermalm i Stockholm. Det heter Trojaborg och kontrolleras av familjen Nilsson. Men hur ägandet fördelas inom familjen har inte varit känt. GA begär ut Trojaborgs aktiebok som visar exakt vem som äger aktierna för att se vilka personer som har yttersta ansvaret för det för gotlänningar så viktiga bolaget. Men familjen Nilsson dröjer med att lämna ut den.

– Låt mig få ta med mig den frågan. Eftersom vi inte är ett publikt bolag på något sätt, säger Jan-Eric Nilsson som är ordförande i Trojaborg.

GA hänvisar till aktiebolagslagen som säger att aktieboken är offentlig och inväntar svar.

Gotlandsbolagets stämmor är bland landets mest välbesökta. De brukar locka upp emot tusen aktieägare, som förutom stämmoförhandlingar i ett välfyllt Wisby Strand serveras lunch och får en liten present.

Stämningen på stämmorna är god, trots att mindre aktieägare flera gånger knorrat över den låga utdelningen. 2016 omsatte koncernen över två miljarder kronor och redovisar en vinst på 438 miljoner kronor. Utdelningen till aktieägarna förslås bli bara 16 miljoner kronor.

Mest får familjen Nilssons ägarbolag Trojaborg. 9,7 miljoner. Det är 20 år sedan Trojaborg bildades, men de första banden mellan Eric D Nilssons familj och Gotlandsbolaget knöts för mer än ett halvsekel sedan.

1957 jobbade Eric D Nilsson på Sveabolaget i Stockholm när han anlitades för att vara med och planera anskaffandet av lastfartyget Hoburgen åt Gotlandsbolaget.

Dominerande aktieägare

Gotlandsbolaget var i början av 1960-talet i ett besvärligt läge, orsakat bland annat av konkurrensen från Nordö Rederi AB. För att klara konkurrensen behövde Gotlandsbolaget moderniseras, och för den uppgiften anlitades på nytt Eric D Nilsson. Den 1 mars 1964 började han ett halvårs vikariat som trafikinspektör, som med tiden omvandlades till en fast tjänst.

1970 tillsattes Eric D Nilsson som vd för Gotlandsbolaget, en tjänst han innehade till 1978. Han fortsatte som arbetande styrelseordförande fram till pensioneringen 1987.

I samband med att Gotlandsbolaget förlorade trafiken 1988 flyttade Eric D Nilsson utomlands. Med bas i Belgien och Schweiz ägnade han sig under 20 års tid åt internationellt skeppsmäkleri i ett eget bolag, en syssla han erkänt var mycket välavlönad.

Under Gotlandsbolagets stämma 2015 placerades Eric D Nilsson i ”heta stolen”, där han fick frågan hur det gick till när familjen Nilsson tog makten över Gotlandsbolaget. Aktieköpen inleddes redan under vd-perioden, eftersom banken tyckte att han som vd borde ha ett aktieinnehav.

– Jag och Marieanne hade oförskämt bra intäkter från vårt bolag Gotland Marine. Vi köpte aktier i Gotlandsbolaget för allt, fick stämmobesökarna höra.

Aktieköpen har lett till att familjen Nilsson via sitt bolag Trojaborg AB blivit dominerande ägare i Gotlandsbolaget. Trojaborg äger 61 procent av rederiets 2,5 miljoner aktier. Av det är merparten röststarka A-aktier, vilket gör att andelen röster uppgår till 76 procent.

Trojaborg AB äger färre aktier i Gotlandsbolaget i dag än för tio år sedan. Ändå har familjen Nilsson stärkt greppet om rederikoncernen. Från 2005 har familjens röstandel ökat från 69 procent 2005 till 76 procent vid senaste årsskiftet.

Att Trojaborg trots minskat aktieinnehav ökat inflytandet kan förklaras med att Gotlandsbolaget under flera år ägnat sig åt återköp och inlösen av aktier. En ändring av skattereglerna 2000 gjorde det möjligt för publika aktiebolag att återköpa aktier. Aktiespararnas riksförbund var snabbt ute och varnade för att de nya reglerna skulle drabba minoritetsägare, och att återköp skulle bli vanligast i bolag med en eller två starka ägare.

Vid regeländringen hade Gotlandsbolaget fyra miljoner aktier. Genom återköp, och även aktieinlösen, minskades antalet aktier i början av 2000-talet med 1,2 miljoner. Efter senaste inlösen av 270 000 aktier 2011 återstår 2,5 miljoner aktier.

Värt 1,7 miljarder kronor

Under perioden med inlösen och återköp stärktes Trojaborgs makt. Sedan har bolaget fortsatt att öka sitt inflytande genom aktieköp. Totalt har drygt 50 000 aktier köpts åren 2014-2016. Det är en stor del av de aktier som sålts de senaste åren. Aktiehandeln är inte längre så omfattande sedan Gotlandsbolaget avregistrerades från Stockholmsbörsens O-lista 2003. Nu sker handeln mer i skymundan hos Mangold fondkommission.

Med dagens aktiekurs är familjen Nilssons aktieinnehav värt cirka 1,7 miljarder kronor.

Nästan hela familjen Nilsson bor sedan flera år tillbaka i Stockholmsområdet, Eric D och dottern Ann-Marie på Östermalm. Sonen Jan-Eric Nilsson köpte 2014 en hästgård på Ekerö, Älby gård, för 33,5 miljoner kronor. Gården har, förutom 23,5 hektar mark med hagar, även en 470 kvadratmeter stor mangårdsbyggnad med nio rum och kök. Gården har även tillgång till egen brygga och badstrand vid Mälaren.

Jan-Eric Nilsson sitter tillsammans med hustrun Linnéa Månström i styrelsen för Älby Gård Ekerö AB som bedriver hästverksamhet med uthyrning av stallplatser.

För att granska hur ägarförhållandet i Trojaborg AB ser ut begärde GA ut aktieboken. Alla bolag är skyldiga att upprätta en förteckning över aktier och ägare. Aktieboken är offentlig och ska hållas tillgänglig för allmänheten hos bolaget. Vi får aktieboken först efter fjorton dagar och flera mejl och samtal med påminnelser om hur lagen ser ut.

Av aktieboken framgår att Trojaborg har nära elva miljoner aktier, fördelat på fem innehavare. Eric D Nilsson äger tolv aktier och hans hustru Marieanne lika många. De övriga aktierna är fördelade i tre lika stora delar, varav Jan-Eric Nilsson äger en del, Ljugarn Holding AB och Trojaborg Holding AB varsin tredjedel. Vi begär även ut holdingbolagens aktieböcker, men trots att de är offentliga får vi invänta svar. Efter en vecka får löfte att vi ska få dem. Men de dröjer.

Av vad vi kan se av Eric D och Marieanne Nilssons tre barn saknas Björn Nilsson i Trojaborgs aktiebok. Han sitter i Rederi AB Gotlands styrelse, men enligt årsredovisningen utan att anges äga några aktier i rederiet.

Björn Nilsson är sedan många år bosatt i London. Därifrån driver han tillsammans med finansmannen Peder Pråhl riskkapitalbolaget Triton sedan 20 år tillbaka. Bolaget gör investeringar i flera europeiska länder åt bland annat pensionsfonder, banker och företag.

"Barnen tar över"

GA får olika uppgifter om Björn Nilssons svenska aktieinnehav. Om han äger aktier i Sverige och genom det får ”ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige” kan han bli skyldig att betala skatt i Sverige.

Eric D Nilsson har tankar om framtiden för Gotlandsbolaget. Hur aktieinnehavet mellan barnen ska fördelas är han dock inte helt insatt i.

– Jag tror barnen har en uppgörelse, så när Björn blir pensionär och förhoppningsvis flyttar hem så får han med automatik sin del i Trojaborg, säger Eric D Nilsson i intervjun.

Efter intervjun återkommer han dock och säger att han stämt av med Björn om ägandet. Han korrigerar att Björn inte har någon uppgörelse med syskonen om att få ägarandel vid en eventuell hemflytt.

Eric D Nilsson fyller 90 år i år och hans hustru Marieanne 80 år. Både kommer att fortsätta att driva Gotland Marin, där Marieanne har dotterbolaget Björkvik Havsbad AB. Bolaget driver Bistro Björkvik, en restaurang på Ingarö med plats för ett 80-tal gäster.

– Jag och Marieanne sitter med i Trojaborg, men ägnar oss mest åt Gotland Marin, säger han.

I takt med att Eric D Nilsson blir äldre väcks allt oftare frågan om vad som händer med Gotlandsbolaget den dag han slutar att jobba.

– Det är självklart att barnen ska ta över. Jag har avkrävt ett löfte av dem att Gotlandsbolaget ska vara kvar i familjens ägo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!