Öppna grafiken i större format>>
GA granskar bolagsstrukturen i Gotlandsbolagets koncern för att bättre förstå vad som händer med de nya skattemiljarderna som Destination Gotland får med det nya avtalet med Trafikverket. Var kommer koncernens vinster ifrån?
När det statliga stödet infördes 1971 var det på 1,2 miljoner kronor (15 miljoner i dagens penningvärde) per år. Då var Gotlandsbolaget ett mer renodlat passagerarrederi. I dag har verksamheten växt liksom det statliga stödet som nu uppgår till en halv miljard kronor per år. GA:s kartläggning visar att Rederi AB Gotland numera är en koncern med nästan 40 dotterbolag byggt kring sjöfart och turism. Förutom rederiverksamhet finns stuveri, ett reparationsvarv, intressen i skärgårdstrafik i Stockholm, hotell, ett tvätteri och resebyrå för nya kryssningskajen i Visby.
Några av dotterbolagen har i sin tur dotterbolag i en komplicerad struktur som leder utomlands till skatteparadis.
Det går dock inte att beskriva Rederi AB Gotlands koncernstruktur utan att ta med några utomstående bolag – de som hedersordföranden och rederiets nestor Eric D Nilsson skött sina lukrativa fartygsaffärer med.
Under de drygt 20 år han bodde utomlands hade han avtal med Gotlandsbolaget. Flera fartyg köptes och såldes, samtidigt som nya beställdes. Han satt inte i styrelsen men som konsult fick han ett stort inflytande över besluten samtidigt som han fick stora provisioner.
GA träffar Eric D Nilsson. Han tar emot i sin hörnvåning på Östermalm. Eric D Nilsson är utbildad skeppsmäklare i London. Han gick formellt i pension ifrån Gotlandsbolaget 1987 och sa för mer än tio år sedan att han var för gammal att arbeta. Men inför 90-årsdagen sitter han återigen i styrelsen och handlar fartyg för miljarder.
Han är enlig egen utsago vid oförskämt god vigör och säger att nu har trappat ner till att ”bara” arbeta heltid och driver egna konsultbolaget Gotland Marin AB. Han har tidigare handlat och värderat fartyg när han bodde utomlands i Belgien och Schweiz fram till för sju år sen. SF 1500-fartygen M/S Gotland och M/S Visby som i dag går i gotlandstrafiken köpte han in ifrån Kina. Rederiet fick dem till halva priset mot vad det hade kostat att bygga dem i Europa.
– Gotland Marine hade avtal med Gotlandsbolaget om att sköta all deras internationella fartygsanskaffning och försäljning.
– Jag var adjungerad i styrelsen. Varje affär godkändes av styrelsen, berättar Eric D Nilsson.
Lämnande du rummet när styrelsen fattade besluten?
– Nej, det behövde jag inte göra. Kunskapen var låg. De ville ju ställa frågor. Det var ingen egentligen som var hemma på fartygsaffärer överhuvudtaget. Det fanns inte så många yrkesverksamma skeppsmäklare, säger han.
Under åren 1997- 2004 betalade Gotlandsbolaget ut 41 miljoner kronor i konsultarvoden till Eric D Nilssons bolag Gotland Marine SA. Av det redovisades aldrig 13 miljoner för aktieägarna.
Efter muthärvan 2003, som ledde till att rederiets mutanklagade chefstjänsteman tog livet av sig, krävde minoritetsägarna med stöd av aktiebolagslagen en granskning för att belysa rederiets fartygsaffärer och upplägget med att anlita hedersordföranden som konsult.
Utredningen, som gjordes av advokat Ann-Marie Pouteaux, kom fram till att Eric D Nilssons inflytande över rederiet varit för stort.
Att styrelsen lät en konsult, som bolaget gjorde affärer med, delta i styrelsemötena betecknade Ann-Marie Pouteaux som unikt, och som ett tecken på bristande kompetens bland ledamöterna.
Om en person har ett så stort inflytande utan att sitta i styrelsen går det inte att utkräva ansvar av denne enligt aktiebolagslagen.
– Jag fick kritik, men inget var felaktigt, säger Eric D Nilsson i dag.
Med anledning av utredningen påpekade Gotlandsbolagets styrelse att arvodena inte varit högre än vad som normalt betalas ut vid fartygsaffärer, en procent av försäljningssumman.
För att inte få förnyad kritik återinträdde Eric D Nilsson i Gotlandsbolagets styrelse 2012, två år innan den första LNG-färjan beställdes från Guangzhou Shipyard i Kina. Beställningen offentliggjordes i november 2014. Därefter har ytterligare en färja beställts. Eric D Nilsson berättar att det är han som gjort upp de senaste affärerna.
– Jag sköter alla Gotlandsbolagets fartygsaffärer. Senaste affären jag gjorde nu var med Gute som hyrdes ut till danska staten.
GA försöker följa fartygsaffärerna. Det är svårt. Ägandet av fartygen är i flera fall uppdelat mellan olika bolag i koncernen, och de har olika flagg.
När vi till exempel följer bolaget Gotland Shipping AG som skötte koncernens fartygshandel ifrån Schweiz, en verksamhet som lades ned 2015, ser vi att bolaget var kopplat till två andra dotterbolag, ett i skatteparadiset i Isle of Man och ett på Bahamas.
När bolaget på Isle of Man läggs ner görs det ifrån Gotland Steamship Limited på Cypern.
Eric D Nilsson berättar att till exempel Isle of Man-bolaget var ett krav för att få segla fartyget M/S Gute i Australien. Och att de hade ett bolag på Cypern men det ganska kort tid.
– Då var Cypern inom EU och det innebar fördelar på den tiden, berättar Eric D Nilsson.
Rederirörelsen utomlands omsätter nästan en halv miljard kronor. Men i senaste årsredovisningen hittar vi bara två utländska bolag, ett i Lettland och så Gotland Shipping Ltd på Bahamas. Men när vi söker i internationella bolagsregister öppnar sig en större verksamhet på Bahamas än vad som rapporteras. Det finns flera Bahamasbolag, vilket bekräftas av koncernens vd Håkan Johansson när vi träffar honom på hans kontor i Visby.
– De opererar våra tankfartyg på produkttankmarknaden som seglar med Bahamasflagg. Så det är en anpassning till hur marknaden ser ut.
Kan vi få ta del av årsredovisningar?
– Det kan vi säkert ordna.
Det dröjer dock en månad innan bolag släpper en årsredovisning till GA.
Med flera bolag på Bahamas går intäkter och utgifter via skatteparadiset.
– Vi har eget kontor på Bahamas. Vi har ju folk anställda där. Och vi har en styrelse där. Dom måste ju betalas, säger Eric D Nilsson.
Han berättar att styrelsen sammanträder 3-4 gånger per år, och att han själv, sonen Björn Nilsson och dottern Ann-Marie Åström sitter i styrelsen. Majoriteten i styrelsen utgörs dock av boende på Bahamas. Så måste det vara enligt landets regler. Fartygen ägs i separata bolag och finansieras i Sverige, men hyrs ut till Bahamas, berättar Eric D Nilsson. Det är för att undvika risker om tankfartygen skulle vara med om en olycka i framför allt amerikanska vatten.
– I USA finns särskilda lagar. Fartyg som orsakar skada kan leda till att den som kräver skadestånd kan ta ut det i vilket fartyg som helst i rederiets flotta. För att undvika det har vi olika bolag som äger fartygen.
Att dela upp ägandet av fartygen på dotterbolag präglar även den svenska delen av koncernen.
Bahamasbolaget Gotland Shipping Ltd är dotterbolag till svenska Gotlandsbolaget AB. Bahamasbolaget redovisade ett resultat på 73 miljoner kronor 2015, men mycket mer vet vi inte. Gotlandsbolaget AB äger även 49 procent av SF 1500-färjan M/S Gotland. Det gör att fartygshyror som Destination Gotland betalar med statligt stöd blandas med Bahamasbolagets ekonomi och blir omöjliga att särskilja. Av årsredovisningen för 2015 framgår att Gotlandsbolaget AB har tillgångar på 560 miljoner kronor, och att bolaget det året lämnade ett koncernbidrag på 57 miljoner kronor.
I ett skatteparadis som Bahamas finns inga officiella årsredovisningar som i Sverige. När GA slutligen får se Bahamasbolagets årsredovisning upptäcker vi en fördel; att rederiet inte betalar någon skatt alls på Bahamas trots vinster på 73 miljoner. Det finns uppgifter hur fartygshyror debiteras internt inom koncernen. Tankfartyg hyrs in för 93 miljoner från Gotlandsbolagets svenska bolag.
Tankfartygen på Bahamas tävlar om affärer i internationell konkurrens. Ändå ges GA större insyn i ett skatteparadis-bolag än i svenska Destination Gotland. Vad är det som gör det så svårt för Gotlandsbolaget att berätta om hyrorna för färjorna i gotlandstrafiken, en verksamhet som för de flesta aktieägare är långt mer viktig än fartygsaffärerna på Bahamas? Gotlandsbolaget säger att det är av konkurrensskäl, men gotlandstrafiken saknar numera konkurrenter. Kan det vara för att det ligger i Gotlandsbolagets intresse att för Trafikverkets skull hålla vinsten för gotlandstrafiken nere?
GA:s granskning visar även att stora värden har byggts upp i Gotlandsbolaget koncern genom att fartygen skrivs av på ovanligt kort tid. Rederiet anger att fartygen skrivs av på 8,6 år fast de kan segla mycket längre än så. Einar Häckner, professor emeritus i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet, beskriver att det är stora dolda värden byggs upp när de skattemässigt skrivits av snabbare än sin livslängd.
– Det är ju fartyg som uppenbarligen har en livslängd på kanske 25 år eller till och med mer. Och de har skrivits av på 8,6 år. Då har man skapat stora dolda reserver i verksamheten, säger Einar Häckner.
Genom att skriva av de båda SF 1500-färjorna på kort tid har rederiet kunnat belåna dem på nytt. För båda fartygen finns inteckningar på sammanlagt en miljard kronor. Pengar som sedan kan användas för nya fartygsköp.
Eric D Nilsson medger att det finns stora värden i fartygen. Men vid en försäljning skulle mycket försvinna i reavinstskatt.
– Säljer vi dom och har skrivit ner fartygen så blir ju realisationsvinsten desto högre. Den är ju beskattningsbar.
Hur mycket är Visby och Gotland värda?
– Jag skulle väl tro att de är säkert värda 300-400 miljoner styck.
Vid köpen av fartygen M/S Visby och M/S Gotland runt millennieskiftet förekom omdiskuterade kommissioner, rederirabatter som utreddes i den stora muthärvan 2003. Eric D Nilsson berättar att Rederi AB Gotland nu fått över tjugo procent rabatt på senaste köpen av de två LNG-drivna 1650-fartygen som byggs i Kina. Han är noga med att poängtera att han inte fått ta det av rabatterna han förhandlat fram.
– Det ska man vara väldigt försiktig med. Det vore ju brottsligt alltså. Eller så ska man ha tillstånd vilket det då inte fanns. Jag har aldrig ägnat mig åt något sådant.
Fram till för några år sen bedrev Eric D Nilsson sin verksamhet i bolagen Gotland Marine SA i Luxemburg, och ytterligare ett bolag som GA upptäcker, Peram SA i Luxemburg. Anledningen till att fartygsaffärerna gjordes i Luxemburg trots att Eric D och Marieanne Nilsson bodde i Schweiz var, enligt Eric D Nilsson, att Handelsbanken flyttade sitt kontor till Luxemburg. Paret bodde aldrig där.
Einar Häckner är skeptisk till att företag bedriver sina affärer ifrån lågskatteländer som Luxemburg.
– Det kan finnas rimliga argument för det. Men det vi ser är att det är väldigt många upplägg som styrs av skattehänsyn. Man ser till att vinsterna kommer fram i de länder som har låga skattesatser. Luxemburg är ju ett sånt land.
Eric D Nilsson försäkrar att han skattat noggrant. Gotland Marine SA hade årligen intäkter på miljonbelopp. 2007 omsatte det omkring sju miljoner kronor. Han säger att han hela tiden jobbat åt fler än Gotlandsbolaget, bland annat banker. Han hade som redare även del i fyra fartyg.
– Vi blev väldigt förmögna då på den tiden. Det var mycket lönsamt att vara skeppsmäklare. Speciellt bankerna var väldigt generösa med arvoden. Jag var en av få som höll på med värderingar.
I dag får han inkomster från skeppsmäkleri i sitt svenska bolag Gotland Marin AB. För 2015 hade Eric D och Marieanne Nilssons bolag intäkter på 22 miljoner och redovisar en vinst på 11 miljoner. Han betonar att i omsättningen ingår även en restaurangverksamhet, Bistro Björkvik, som hans hustru Marieanne Nilsson driver. Detta sker samtidigt som han har en styrelsepost och äger aktier i moderbolaget Trojaborg. Professor Einar Häckner är kritisk till att viss affärsverksamhet sköts separat i ett eget bolag av en enskild aktieägare och att arvodena verkar vara generösa.
– Styrelsen har i uppdrag att se till att bolagets intressen tillgodoses, inte enskilda aktieägares. Och därför så är styrelseprotokollen och styrelsebesluten centrala om hur de här besluten tagits som i alla fall vid en ytlig betraktande verkar vara kraftigt överdimensionerade. De aktieägare som inte hör till majoriteten ska inte förfördelas ekonomiskt.
Eric D Nilsson återkommer efter intervjun och berättar att av de 22 miljoner av intäkterna i Gotland Marin AB kom tre miljoner kronor från Gotlandsbolaget 2015 för hans konsulttjänster. Hur avtalet ser ut vill han inte berätta av konkurrensskäl.
– Det är ju mitt privata avtal som styrelsen godkänt. Det är samma avtal som tidigare. Även andra i styrelsen som Peter J. Lindskog har konsultavtal, berättar Eric D Nilsson.
GA ser ingen redogörelse för affärerna med Eric D Nilssons skeppsmäkleri i årsredovisningen. Vi försöker ändå få svar på hur Eric D Nilssons avtal med rederiet ser ut och söker styrelseordföranden i koncernen Urban Bäckström. Han hälsar via sekreterare att han är på resande fot. Och vd Håkan Johansson svara med ett sms.
”Sitter tyvärr i styrelsemöten hela dagen. Vi har dock inte för vana att lämna ut affärsavtal”.