Blandade ihop sina klienter

Biträdet var slarvigt och blandade ihop sina klienter. Migrationsverket anmälde ärendet till Advokatsamfundet – men fortsatte sedan att ge nya ärenden till juristen, som fortfarande är en av dem som får flest förordnanden från verket.

Foto:

GA granskar2017-07-04 09:47

Eftersom det är Migrationsverket som förordnar de offentliga biträden som hjälper flyktingar i asylprocessen är det också verket som ska ha kontroll på att biträdena sköter sina uppdrag. Vid klagomål försöker verkets samordnare för offentliga biträden reda ut problemet direkt med biträdet, men blir det inte bättre går ärendet vidare till rättsenheten som kan göra en anmälan till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Men sedan den 1 januari 2015 har Migrationsverket bara anmält en advokat till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Här handlar det om ett biträde i Göteborg som, enligt Migrationsverkets anmälan, har uppgett att hon är jur kand, trots att hon inte har någon svensk juristexamen, och som är okunnig i sin processföring och slarvig. "Hon har vid upprepade tillfällen blandat ihop ärendena", förklarar verket i sin anmälan. Biträdet arbetar under principalansvar av juristfirmans ägare, därför var det han som anmäldes och senare fick en erinran från Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Trots att anmälan gjordes i september i fjol har tillströmningen av ärenden till biträdet inte upphört. I år är hon ett av de fem biträden som har fått flest förordnanden från verket och under de fem första månaderna i år fick hon 84 nya ärenden, vilket var fler än vad hon fick under hela förra året.

Migrationsverket uppger att de gör en lämplighetsprövning av alla biträden, men den misskötsamhetslista som tidigare fanns på verket togs bort i början av förra året, på grund av nya regler för datalagring. Som en konsekvens av det kan ett biträde som misskött sig entledigas från uppdrag av en handläggare ena dagen, bara för att få nya uppdrag från en annan handläggare nästa dag. Inte ens advokater som har uteslutits ur Advokatsamfundet är diskvalificerade från att få uppdrag som biträde åt flyktingar.

GA har sökt Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer för en kommentar om vad detta innebär för flyktingarnas rättssäkerhet, men han har inte låtit sig intervjuas om saken.

Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International med ansvar för flyktingfrågor, är bekymrad över läget och anser att Migrationsverket ska ställa högre krav på biträdena.

– Den som söker uppehållstillstånd är extra utsatt. Man kan inte landet, språket och kulturen. Om man inte sköter sitt uppdrag ska man entledigas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!