Domare: Begränsa biträdena

Chefsrådman Johan Sanner vid Migrationsdomstolen i Göteborg märker att många biträden tar på sig för många ärenden. Tidsbristen har lett till att de flesta överklaganden som kommer in inte är kompletta.

GA granskar2017-07-04 09:47

Johan Sanner är chefsrådman på en av tre migrationsavdelningar vid Förvaltningsrätten i Göteborg. Det är hit man kan överklaga Migrationsverkets beslut och här märks det att många flyktingadvokater har tagit på sig för många ärenden.

Fyra av fem överklaganden är inte kompletta när de kommer in till domstolen, utan så kallade ramöverklaganden, där biträdet begär att få några veckor på sig att utveckla varför man överklagar. Det händer också att biträdet gör ett överklagande utan att ens tillfråga sin klient. Har klienten då lämnat landet kan det bli rörigt.

Men framför allt märks den ökade arbetsbördan hos biträdena genom att det har blivit svårare att få de mest anlitade biträdena till en muntlig förhandling. De begär att förhandlingen ska flyttas fram eller kallar in en kollega till domstolen.

Detta kan få konsekvenser, tror Johan Sanner.

– Det här är en måltyp med väldigt avgörande beslut och det finns också risk att något hamnar mellan stolarna när det kommer in en ny person på sluttampen. Det handlar också om förtroendet mellan biträdet och den asylsökande.

I andra måltyper är det förvaltningsrätten som förordnar biträden, men i migrationsmål är det Migrationsverket som bestämmer.

– Vi för dialog med Migrationsverket om de olägenheter detta innebär för oss, säger Johan Sanner.

Han tycker att antalet förordnanden borde begränsas:

– Någon form av begränsning hade varit bra. När vi har så många ramöverklaganden borde man inse att detta kan påverka kvalitén. Klart är att det påverkar den tid inom vilken den asylsökande kan få besked i sin viktiga fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!