Hälso- och sjukvårdsnämnden har sett hur kostnaderna för hyrpersonal skjutit i höjden år efter år och under årets första månader rör det sig om rekordsummor. På tio år har kostnaderna ökat från 16,2 miljoner kronor till 74,7 miljoner kronor, vilket ger en ökning på mer än 300 procent.
– Det här talar sitt tydliga språk, så här kan det inte fortsätta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar.
Den stora ökningen har skett trots att sjukvårdsledningen och politikerna, oavsett vilken majoritet som styrt, sagt att man vill minska kostnaderna för hyrläkarna.
– Kostnadsökningen beror på att vi inte lyckas minska behovet, men också framförallt på att timmarna blir dyrare, i mycket högre utsträckning än vad vår egen personal kostar. Det är en utveckling som är absolut vansinnig, säger Stefaan De Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Tidigare år har läkarna varit den yrkeskategori som köpts in mest, men sedan 2015 började notan för hyrsjuksköterskor att stiga.
– Det största skälet att vi inte lyckats är för att vi inte har kunnat anställa så många vi behöver. Vi har fortfarande problem med vakanser. Det är den enskilt största orsaken, att det inte finns medarbetare att anställa. Vi har ingen önskan om att ta in hyrpersonal istället för att anställa, säger Maria Dalemar.
Att hälso- och sjukvårdsnämnden flera gånger har sagt att man ska sätta stopp för hyrpersonal utan framgång är inget misslyckande, tycker Stefaan De Maecker.
– Vi har inte riktigt sagt att vi ska ha stopp utan att det krävs dispens från förvaltningschefen. Men det har haft effekt, för vi ser tydliga exempel där man har kunnat undvika att ta till hyrlösningar, säger han.
Hälso- och sjukvården på Gotland dras med stora underskott och i fjol slutade det med ett minus på 82,3 miljoner kronor, ett läge som bli än mer ansträngt av den höga hyrnotan.
En inhyrd läkare kostar enkelt räknat en och en halv till två gånger så mycket som om personen hade varit anställd direkt av regionen. I en nationell jämförelse kom Konkurrensverket fram till att en läkare som är specialiserad på allmänmedicin, alltså den vanligaste yrkeskategorin på vårdcentralerna, kostade 611 kronor i timmen år 2015 när arbetsgivar- och pensionsavgifter betalats. Bemanningsföretagen tog mellan 900 och 1 200 kronor i timmen för en läkare.
Dyrast är en läkare som är specialiserad inom psykiatri. För dessa kan ett dagspris hamna på runt 10 000 kronor.
– Vi vill se att glappet minskar, det är ibland för attraktivt med de här skyhöga lönerna som man får om man går på hyravtal. Det har varit och är fortfarande en ond cirkel, säger Stefaan De Maecker.
Kostnaderna för hyrläkare är störst inom primärvården och Stefaan De Maecker tycker att det är allvarligt att patienter går miste om en fast läkarkontakt.
– Kostnadsökningen är ett problem i sig förstås, men det är inte det största problemet när vi pratar om hyrpersonal. Det stora problemet är att vi inte kan erbjuda patienterna en kontinuitet och att vi inte har medarbetare som är lika engagerade i verksamhetsutvecklingen. Det är ett problem som är mycket större egentligen, säger han.