Fler byggnadsminnen ska kontrolleras

Länsstyrelsen har ökat sin tillsyn av öns byggnadsminnen i år jämfört med de senaste två åren. Hittills finns 24 ärenden registrerade för 2019 – förra året var motsvarande siffra fyra.

På S:t Hansgatan i Visby finns flera byggnadsminnen som enligt lälnsstyrelsens plan ska ses över under året.

På S:t Hansgatan i Visby finns flera byggnadsminnen som enligt lälnsstyrelsens plan ska ses över under året.

Foto: Elisabet Andersson

(GA)2019-08-06 12:20

Den stora ökningen av antalet tillsynsärenden har två orsaker, säger Anders Malm, chef för länsstyrelsens enhet för samhälle och kulturmiljö:

– Den ena är att våra handläggare har haft färre tillståndsansökningar i år. Då finns det mer tid för tillsyn. Den andra orsaken är mer handläggningsteknisk, det kan till exempel vara ärenden som legat klara men som av en eller annan anledning inte avslutats i diariet.

På Gotland finns 380 av landets närmare 2 200 byggnadsminnen. Ett byggnadsminne är enligt Riksantikvarieambetet en byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Det rör sig inte bara om bostadshus utan kan också vara industrianläggningar, parker eller broar. Det är länsstyrelsen som beslutar om en byggnad ska klassas som byggnadsminne eller inte och det är också de som utövar tillsyn av byggnaderna. Enligt myndighetens tillsynsplan ska de ses över ungefär vart tionde år och målet är att hinna med 20-30 tillsynsärenden per år, berättar Anders Malm.

Innan tillsynen meddelar länsstyrelsen fastighetsägaren om att de vill se fastigheten och handläggaren bokar en tid med ägaren för ett besök.

– Vid tillsynen handlar det mycket om att informera om vad det innebär att äga ett byggnadsminne. Sedan tittar vi också på om fastighetsägarna har gjort eller ska göra några ändringar i fastigheten och om de eventuellt behöver söka tillstånd för det, säger Anders Malm. Han fortsätter:

– Utgångspunkten är inte att vara en byggnadspolis utan att vi ska ha en dialog.

Men det händer att fastighetsägare inte följer de regler som finns. I första hand utfärdar länsstyrelsen då ett föreläggande med en uppmaning om att följa länsstyrelsens beslut. Hjälper inte det får fastighetsägaren ett vite och i sista hand görs en polisanmälan om brott mot kulturmiljölagen.

– Det är ju ingenting vi vill göra. Vi försöker visa en stor förståelse och det mesta går att fixa i efterhand, säger Anders Malm.

– Vår uppfattning är också att folk vill göra rätt, de vill skydda sina fastigheter och följa reglerna.

Nästan alla åtgärder som en ägare till ett byggnadsminne vill göra kräver tillstånd från länsstyrelsen. Det är till exempel inte tillåtet att riva, bygga om eller till, att byta tak eller fönster eller att ändra den fasta inredningen utan att först få klartecken från myndigheten. Det är därför det är viktigt att passa på att utbilda fastighetsägarna vid tillsynen. Byggnadsminnen är också ofta dyra att äga och underhålla eftersom man behöver få hjälp från sakkunniga, berättar Anders Malm.

– Det är kostnadskrävande att ta in en antikvarisk expert, säger han.

Vid tillsynen brukar därför länsstyrelsens handläggare upplysa om hur det går till att söka bidrag för att underhålla byggnaden.

Tillsynen görs områdesvis och efter fastighetsbeteckning både på landsbygden och i Visby. Enligt planen för i år ska tillsyn göras på södra delen av ön, i bland annat Vamlingbo och Grötlingbo. I Visby handlar det om hus på exempelvis S:t Hansgatan och Adelsgatan. Men Anders Malm är noga med att påpeka att det bara är en plan och att planer kan ändras efter omständigheterna och situationen för handläggarna.

– Vi klumpar ihop tillsynen till våren och sommaren. Då är det oftast färre tillståndsansökningar än resten av året. Dessutom är det den tid då många sommargotlänningar är i sina hus, säger Anders Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!