2004 köpte affärsmannen Joachim Kuylenstierna marinhamnen i Fårösund från Försvarsmakten, efter att regementet KA3 lades ner. I våras sålde han den vidare – en affär vars många turer fick nationell uppmärksamhet, då hamnen fortfarande anses försvarsmässigt intressant.
I februari avslöjade GT att Försvarsmakten ville köpa tillbaka hamnen. Budgivningen vanns dock till slut av bolaget Artmax AB, vars svenska representant uppgav att syftet med köpet var – att upplåta hamnen till det svenska försvaret. Enligt säljaren var detta också anledningen att just Artmax fick köpa.
Fortifikationsverket, som äger och förvaltar försvarets fastigheter, ska också ha fått erbjudanden från den nya ägaren strax efter köpet. Dessa gällde att hyra – eller till och med låna – hamnen, vilket dock inte ansågs aktuellt. Försvaret ville äga fastigheten, inget annat.
– Man vill ha full rådighet över hamnen, det är väldigt viktigt, sade Göran Wahlström på Fortifikationsverket i april.
Men GT kan i dag avslöja att försvaret ändå inte har gett upp. Förhandlingarna har fortsatt – men nu med den nya ägaren.
– Intresset och behovet finns kvar. Vi har varit intresserade ända sedan hamnen gick ut till försäljning och vi för nu en dialog med Artmax AB, berättar Johan Danielson på Fortifikationsverket.
Hur nära är ni en ny affär?
– Om förhandlingen kommer att landa i ett köp är för tidigt att säga.
Den nya ägaren bekräftar också att förhandlingar pågår, genom sina svenska representant Fredrik Lundström, men säger att ingen uppgörelse ännu är nådd.
Fortifikationsverket ska ha tackat nej till ett erbjudande om att köpa för Artmax inköpspris på 62 miljoner kronor. 20 miljoner är den gräns som försvarets representant lagt som motbud.
Parterna förefaller stå långt ifrån varandra gällande priset – ändå fortgår förhandlingen alltså.
– Nu försöker vi hitta en framkomlighet som inte är lika med de 62 miljoner vi först ville ha, säger Fredrik Lundström.
Han antyder med andra ord att Artmax kan tänka sig att gå under det inköpspris de nyligen lagt ut. En till synes dålig affär för bolaget, som ägs av Hong Kong-miljonären Ming Wai Lau.
– Det går tillbaka till själva ursprungstanken, att hamnen ska hamna hos försvaret igen, förklarar Fredrik Lundström.
Varför är det så viktigt för Ming Wai Lau?
– Vi har inriktningen att det här är en god sak att göra.
Det är ren godvillighet alltså?
– Ja. Fast ren godvillighet är det kanske bara om vi skulle donera hamnen i sin helhet.
Kan ni tänka er att göra det?
– Nej. Vi trodde helt enkelt att den skulle vara tillräckligt attraktiv att köpa för den summan vi själva lade ut.
Varför lät ni inte bara försvaret köpa från början?
– Den summan som försvaret ville ge var ju inte aktuell för den tidigare ägaren. Men det får ni fråga honom mer om, det ankommer inte på oss, säger Fredrik Lundström.
Artmax AB:s ägare Ming Wai Lau har beskrivits som en ”Sverigevän” och han har gjort generösa donationer förut, bland annat till Karolinska institutet. Hans bolag dök å andra sidan upp i de beryktade Panamadokumenten under fjolåret.
Fortifikationsverket vill inte säga något om sin motpart i de pågående förhandlingarna.
– Vi har ingen annan relation till dem än att de äger ett objekt som vi är intresserade av att köpa, kommenterar Johan Danielson.