rapport från byn
DN:s reportageteam har besökt nu befriade Gammalsvenskby och där bland annat träffat byäldsten Mykola Kurivtjak. Byäldste är ett slags kommundirektör.
Den 30 april fördes han bort av ockupationsmakten, han hade rykte om sig att vara en stark nationalist. Och så är han också:
– Jag har alltid varit stark anhängare av Ukrainas självständighet, jag vill inte ha Ryssland här, säger han till DN.
Tidigare har det inte gjorts offentligt vad som hände de där veckorna, men för DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén berättar han om fasorna.
De ryska soldaterna kom in på hans kontor i byn och kollade hans pass. Beväpnade soldater vände samtidigt upp och ner på hans hem och sade till hustrun att hon aldrig kommer få se sin man igen.
– De förde ut mig till ett transportfordon där jag fick en påse över huvudet, berättar Mykola Kurivtjak.
Kurivtjak fördes till ett hus i grannkommunen Velyka Oleksandrivka, placerade i en järnstol och fick elsladdar kopplade till sina båda tummar.
– Var gömmer du dina vapen? Var finns Ukrainas soldater? Jag sade att jag att jag inte hade den informationen. Sedan gav de mig elchocker i en kvart. Därefter började allt på nytt.
I två dygn torterades han. Inget att dricka, inget att äta. Däremot hot: Vi skjuter dig, vi begraver dig levande, vi dränker dig.
Han kördes sedan till Nova Kachovka på södra sidan floden Dnipro och låstes in i ett garage tillsammans med sex andra fångar. De sov på betonggolvet och fick en portion soppa per dag.
Tre veckor senare släpptes byäldsten. Att han klarade livet var ren tur. Sedan Ryssland anföll Ukraina den 24 februari har flera kommundirektörer avrättats.
– Jag bad till Gud att jag skulle överleva, säger Mykola Kurivtjak till DN. Jag fick kraft av att tänka på min familj. Jag älskar familjen och byn där jag bor. Att tänka på det gav mig kraft att leva.
Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna, blev som så många andra illa till mods då byäldsten togs till fånga.
Tacksam, så klart, att det gick förhållandevis väl. Nu är det andra problem som står för dörren. Vintern kommer och kylan, samtidigt som Ryssland fortsätter med sina terrorbombningar. Senast på söndagen föll bomber över byn och vägarna är mycket svårframkomliga.
– Det är svårt att hålla kontakt då mobiltäckningen är svag. Just nu är en hjälpsändning på väg med bland annat elverk, starlink och mediciner.
255 matpaket från första hjälpsändningen har delats ut i byn. Det börjar bli ont om mat utifrån, butikerna fungerar inte och det behövs kol.
– Vi arbetar aktivt med såväl en akut som en långsiktig försörjningsplan, säger Sofia Hoas.