tre månader
Allt sedan kriget startade har hon hållit närmast daglig kontakt med svenskättlingarna i Gammalsvenskby, beläget i södra Ukraina just norr om floden Dnepr.
Hon har i tidningen och på webben kunnat rapportera om läget i byn, om svajande el-, vatten- och internettillgång liksom om bybornas oro.
Hur skulle du säga att den allmänna känslan bland byborna är i dag, Sofia?
– Det har verkligen varit upp och ner, från chock till beslutsamhet och rädsla till att nu ha blivit ett slags vardag. Men sista veckan har det ändå känts ganska positivt.
Gammalsvenskby ockuperades av Ryssland den 24 mars, en månad efter invasionen. I samband med det hissades ryska flaggan på kommunhuset i regionstaden Beryslav.
Under valborgshelgen visade sig ryska armén första gången i byn. De tog sig in i privata hus, förhörde folk och plundrade elektronisk utrustning.
Samtidigt bortfördes byäldsten Mykola Kurivchak, han kunde återvända till byn i söndags, tre veckor senare. Fortfarande är det oklart vad han utsatts för och hur hans status är.
För närvarande är det mycket beskjutning runt byn, vilket Sofia Hoas tolkar som positivt.
– Det ger hopp om att ukrainska armén är på väg att trycka tillbaka Ryssland. Samtidigt har det på sätt och vis ändå lugnat sig i området, de häftigaste striderna är i Donbass i östra Ukraina.
Så det finns ett hopp hos befolkningen?
– Ja, det skulle jag säga. Även om oron fortfarande så klart är stor.
Ryska armén har förbjudit byborna att gå till flodstranden, de hävdar att marken där är minerad. Om den verkligen är det är oklart men vid två, tre tillfällen har trupper med stridsfordon varit där.
Gammalsvenskby får generellt sin största inkomst av potatis, så blir det inte i år. Många har satt potatis för eget bruk men den kommersiella odlingen har inte kommit igång.
– De största fälten är på stäppen, rädslan finns att där är minerat. Dessutom krävs då diesel till traktorerna, vilket är svårt att få tag på.
Flera familjer har lämnat byn över tid. Främst gäller det kvinnor och barn, många har kommit till säkerhet i Sverige och på Gotland.
En del som sökt skydd i västra Ukraina har återvänt hem. Dels är de rädda att deras hus ska ockuperas, dels är det kostsamt att hyra in sig på annan ort.
En soldat från byn omkom tidigt i kriget under strider vid fronten.