Kungen invigde väg till byn – följer noga utvecklingen

Det är i dagarna 14 år sedan kungaparet besökte Gammalsvenskby. Då invigde kungen en ny väg, den som de ryska ockupanterna nu använder för att ta sig till byn. Kungaparet håller sig ständigt uppdaterat om läget.

Den 2 oktober 2008 invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia en ny väg till Gammalsvenskby under ett fyra dagar långt statsbesök i Ukraina.

Den 2 oktober 2008 invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia en ny väg till Gammalsvenskby under ett fyra dagar långt statsbesök i Ukraina.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gammalsvenskby2022-10-05 17:15

rapport från byn

När Carl XVI Gustaf tillsammans med drottning Silvia den 2 oktober 2008 kom till Gammalsvenskby vid floden Dneprs strand i södra Ukraina var det första gången någonsin en svensk kung besökte den lilla byn.

Den grundades 1782 av svenskar som tvångsförflyttats från estniska Dagö. Genom århundraden har farsoter, svält, krig och sovjetstyre uthärdats.

I dag är befolkningen drabbad på nytt, i fredags annekterades Cherson Oblast av Ryssland, vilket väckt förtvivlan i byn och avsky i västvärlden.

undefined
Den 2 oktober 2008 invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia en ny väg till Gammalsvenskby under ett fyra dagar långt statsbesök i Ukraina.

Sofia Hoas är ordförande i föreningen Svenskbyborna och har ständig kontakt med byborna.

Efter annekteringen har oron för framtiden varit påtaglig i byn:

– De känner en stor stress och kommer inte längre fritt kunna uttrycka sina åsikter. Den ukrainska valutan kommer att bytas mot ryska rubel. Livsmedelsbutiker stänger i närmsta staden Beryslav, särskilt de som tar kortbetalning. Det går inte längre att ta ut pengar från kortet och det kommer att bli svårt att köpa mat, hygienartiklar och medicin.  

undefined
Skolan i Gammalsvenskby har intagits av ryska trupper.

De är också rädda för att ukrainare nu kan mobiliseras till den ryska armén. 

På måndagsmorgonen kom en kolonn med ryska stridsfordon till byn och intog den tomma skolan. På onsdagen var soldaterna ännu kvar i byn. Det har varit svårt med elen, många avbrott vilket gör att det då inte heller finns vatten.

Den ukrainska fronten befinner sig nu 25 kilometer norrut och kommer allt närmre Gammalsvenskby.

undefined
Kungen och drottningen besökte Länsteatern på Gotland 2014 då "Musikalen Svenskbyborna - himlen vårt tak och jorden vårt golv" sattes upp.

Kungaparets intresse för Gammalsvenskby känner Sofia Hoas till sedan länge. Bland annat stöttade de ekonomiskt när Svenskbymuseet i Roma byggdes och de besökte även Länsteatern när ”Musikalen Svenskbyborna – himlen vårt tak och jorden vårt golv” sattes upp 2014.

I dag vet hon att hovet fortlöpande följer uppdateringarna på Svenskbybornas hemsida.

– Och jag har lovat att skicka en ”krigsdagbok” till hovet, det blir mer personligt, säger hon.

undefined
Kungaparet på Länsteatern 2014.

Från kungahuset bekräftas intresset för Gammalsvenskby:

– De håller sig kontinuerligt uppdaterade rörande situationen i landet och dess befolkning inklusive invånarna i Gammalsvenskby, bland annat genom möten med olika myndigheter, skriver Annika Jeppsson vid hovets informationsavdelning i ett mejl till GT.

Drottningen har också engagerat sig för ukrainarna genom organisationen World Childhood Foundation.

undefined
Sofia Hoas, ordförande i Svenskbyföreningen som håller fortlöpande kontakt med Gammalsvenskby, där hon har delar av sina rötter.

Kungaparets statsbesök för 14 år sedan varade i fyra dagar och inleddes i Kiev och avslutades med ett besök på Krim-halvön, den som sex år senare skulle annekteras av Ryssland. 

Däremellan besöktes alltså Gammalsvenskby, ett besök kungen personligen önskat då han sedan tidigare var uppdaterad på ödet för befolkningen i svenskbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!