Som så mycket annat påverkades även priset för årets socken av pandemin. Gammelgarn, som förra året planerat att slå på stort för att fira titeln, tappade andan när de insåg att festligheterna och chansen att visa upp socknens bästa sidor skulle gå förlorade. På grund av den bitterljuva vinsten bestämdes det att socknen skulle tilldelas titeln även i år.
I motiveringen lyftes Gammelgarns sockenbors företagaranda fram och många lokala företagare närvarade vid ceremonin där vandringspriset lämnades över från 2019 års vinnare, Västerhejde. Priset togs emot av lamm- och hästbonden Per-Johan Eriksson. Valet var nästintill självklart menar Jan Åberg, ordförande för hembygdsföreningen i Gammelgarn.
– Vi brukar säga att han är vår ålderman här i socknen, säger Jan Åberg.
– Han kanske inte tycker om att bli kallad gammal, men han är den mest aktiva och utåtriktade som engagerar sig i alla möjliga föreningar. Dessutom har han bott här hela sitt liv, fortsätter han.
I den lilla socknen, som enligt utsago har tio gånger fler lamm än bofasta invånare, är det gemenskap och hjälpsamhet som är nyckeln till framgång. Monika Nilsson, som driver Rommunds gård, berättar:
– Vi håller ihop, tipsar varandra och hjälps åt. Är det en liten socken så backar man varandra, säger hon och får medhåll av Ulla Malmquist och Eva Olsson som driver Sjaustrukocken respektive Örtverket.
– Det är en förutsättning för att lyckas, säger Ulla.
Med titeln vill hembygdsföreningen och socknens företagare lyfta Gammelgarn och dess lokala verksamheter. Under hela juli finns en öppen utställning i Kastalen bredvid Gammelgarn kyrka där besökare kan ta del av såväl film som utsikt över socknen från Kastalens högsta våning. På en av våningarna finns även en utställning som lyfter de lokala verksamheterna, där en stor del drivs av kvinnor.
– Vi är många starka kvinnliga företagare, som gubbarna lutar sig mot, säger Monica och skrattar med Ulla och Eva.
När pandemin nu börjar lätta hoppas gammelgänningarna att de ska kunna genomföra några av de evenemang som planerades förra året.
– Det var väldigt tråkigt förra året när vi inte kunde genomföra några aktiviteter just det året vi blev valda till årets socken. Nu hoppas vi innerligt väl att vi kan ordna ett ordentligt sockenkalas till hösten, säger Jan Åberg glatt.