Årets socken 2020 - en riktig lammsocken

För sitt rika förenings- och kulturliv och inte minst alla innovativa företag har Gammalgarn utsetts till årets socken 2020.

Stolta gammelgänningar och några av socknens alla  1120 tackor.

Stolta gammelgänningar och några av socknens alla 1120 tackor.

Foto: Henrik Radhe

Gammelgarn2019-12-10 10:00

När juryn för Årets socken nu utsett Gammelgarn som årets socken 2020 lyder motiveringen: "Gammelgarn är en socken med rikt förenings- och kulturliv. Sockenborna är duktiga på att lyfta fram dess fantastiska natur- och kultursevärdheter. Det vimlar av innovativa företag inom skilda näringar. En sockenbok är under framtagande. Gammelgarn är väl värd utmärkelsen Årets socken 2020".

På ett av socknens alla innovativa företag, "Gammelgarn verkstad" tog grundarna Anders och Karin Eriksson emot nyheten på måndagsmorgonen.

– Det var roligt. Vi har bott i Visby tidigare, men jag jobbade i Ljugarn och ville inte ha så lång resväg. Vi tittade runt lite och bestämde oss för att bygga hus här mitt i skogen. Det har vi aldrig ångrat, säger Anders. 

De startade sin cykelverkstad 1985 i Glose, Gammelgarn, och idag är man en av landets större återförsäljare av Bianchi-cyklar. Verkstaden är öppen året runt och Karin berättar att det just här i skogen växt fram ett litet företagskluster. 

– Vi har bland annat en däckverkstad, en snickerifirma och en fårgård här i närheten.

Vad är det som är tjusningen med just Gammelgarn?

– Det är lugnt och skönt och här finns trevligt folk. 

Det bor nästan 200 personer och inte mindre än 1120 tackor i Gammelgarn. Ett stenkast från kyrkan ligger Rommunds fårgård, en av Gammelgarns sju lammgårdar. Här blev paret Björn Eriksson och Monika Nilsson väckta tidigt på måndagen.

– Det var en som ringde och gratulerade, jag fattade ingenting först. Men nu känns det roligt att socknen får komma lite i fokus, säger Björn som är född och uppväxt här. 

Varför blev det just Gammelgarn tror ni?

– Det är en jädra bra sammanhållning och mycket aktiviteter i bygdegården. Här är det inget skitsnack som jag upplevt på andra ställen, svarar Björn. 

Sambon Monika är bördig från Hemse och säger att hon idag känner sig som en gammelgänning. 

– Man håller koll på varandra. Det är ingen som ligger avliden här i flera månader utan att det upptäcks. Jag önskar att alla skulle få chansen att bo i Gammelgarn. 

Jan Åberg, ordförande i Östergarn- Gammelgarns Hembygdsförening, berättar om den positiv andan i socknen. Här har det fötts runt 15 barn bara de senasate åren.

– Det som såg ut att bli en pensionärsort för några år sedan har definitivt vänt. Nu tror jag att det blir ännu mer sammanhållning och ytterligare en anledning till att träffas ännu mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!