Årets socken öppnar upp för besökare

Efter dryga två års planerande kan årets socken 20/21 äntligen visa upp sin titel.

Anna Lytsy och Cecilia Mellberg framför Skogby

Anna Lytsy och Cecilia Mellberg framför Skogby

Foto: Per Leino

Gammelgarn2021-07-09 20:05

Gammelgarn fick snöpligt ställa in fjolårets storslagna planer på firande när den efterlängtade titeln "Årets socken" kammades hem. I år kan de dock stoltsera med att vara två-årig hållare av titeln och öppnar därmed upp hela socken för besökare.

Det handlar bland annat om utställningar, loppisar och hantverk. Själva navet utgörs av kastalen vid kyrkan, som håller öppet varje dag, månaden ut. Där kommer det erbjudas olika utställningar om Gammelgarn och möjlighet att kika igenom de båda sockenböckerna som släpptes under fjolåret. 

– Kastalen är på något sätt den enda centralpunkten vi har i Gammelgarn, säger Jan Åberg, ordförande i Hembygdsföreningen. 

I och med utmärkelsen 2020 fanns storslagna planer för att uppmärksamma årets socken. Av förståeliga skäl var det svårt att få till något sånt under det gångna året. Nu får dock sockenborna revanschera, om än i mindre skala. 

– Men vi snålade litegrann och ville inte köpa en helt ny skylt, utan vi köpte en etta bara, säger Jan Åberg samtidigt som han skrattar och pekar på skylten bredvid kastalen. 

Där det uppenbarligen tidigare stått "Gammelgarn årets socken 2020" skymtas en klisterlapp över den sista nollan. Själva firandet av titeln får dock vänta till hösten, om pandemin inte vill annat. 

– En sockenfest har vi haft alla år. Det ska vara en "reidu fest". Det står i protokollet till och med, skrattar Per-Johan Eriksson, medlem i kastalkommittén.

Listan på saker att göra i Gammelgarn under den kommande helgen blev till slut 18 punkter lång (kastalen icke medräknad). Bakom en av de 18 punkterna står Anna Lytsy och Cecilia Mellberg som öppnar upp sin gård Skogby för besökarna. Anna köpte gården 1998 och då var den gamla ladan närmast att kalla ruin. 

– Jag minns gården från när jag var liten. Jag badade ofta på Sjaustru och körde förbi här. Så när Anna berättade om vilken gård det var visste jag precis, säger Cecilia Mellberg. 

Gården, som enligt länsstyrelsen är ett exempel på en "typisk mellanstor stenhusbebyggd Östgotländsk bondgård", har nu fått tillbaka sin gamla lada och tröstvandring till tidstypisk glans. Mycket tack vara Gammelgarn-snickaren Janne Norberg.

– Jag ringde Janne och berättade att jag skulle få hjälp från Länsstyrelsen att bygga upp ladan igen, och frågade om han kunde bygga upp den. 

– Jo, naej det hade varit roligt, svarade han, berättar Anna och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!