Gotlänningen kritiserar FHM: "Följer inte lagen"

Den gotländske före detta överläkaren Peet Tüll, 74, kritiserar Folkhälsomyndigheten för att uppmana covid 19-patienter att själva göra sin smittspårning. Han var själv med och tog fram smittskyddslagen och anser att den inte följs.

Före detta överläkaren Peet Tüll har följt coronapandemin från sitt hus i Gammelgarn på Gotland.

Före detta överläkaren Peet Tüll har följt coronapandemin från sitt hus i Gammelgarn på Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Gammelgarn2020-09-02 06:42

Sveriges Television var under helgen först med att rapportera om kritiken som förts fram av Peet Tüll, gotlänning och före detta chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

SVT har gjort en enkät som visar att alla landets 21 regioner låter patienter som konstaterats vara covid-19-sjuka själva genomföra sin smittspårning. Det arbetssättet får stöd av Folkhälsomyndigheten (FHM) och i tv-programmet Agenda den 23 augusti sade statsepidemiolog Anders Tegnell att det är en metod som fungerat utmärkt i Sverige tidigare, bland annat vid smittspårning av klamydia.

– Jag tror att det blir minst lika mycket ordning om du själv ringer till vänner och bekanta, sade Anders Tegnell i tv-programmet. 

Men den inställningen väcker vrede. Kritiken från Peet Tüll handlar om att det till och med kan vara olagligt att låta sjuka patienter själva ansvara för att genomföra sin smittspårning.

– Jag har varit med och lagt grunden för smittskyddslagen som den ser ut i dag. När Folkhälsomyndigheten går ut och uppmanar till att inte följa lagtexten, då blir det väldigt knepigt. Lagen måste följas, och det ska alltid finnas någon som är ansvarig, säger Peet Tüll när GT träffar honom hemma vid Sjauster i Gammelgarn på östra Gotland.

I tio år var Peet Tüll chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Fram till 1994 var han även överläkare vid infektionskliniken på Visby lasarett. Han har jobbat med epidemiologifrågor för världshälsoorganisationen, WHO. De senaste femton åren har han bara haft uppdrag utomlands, bland annat inom polioutrotning och pandemiplanering.

– Jag var som argast i början av pandemin och kommunicerade en del med Anders Tegnell, som jag känner sedan tidigare. Sedan insåg jag att det inte spelar någon roll vad jag säger. Men däremot kan jag inte förneka att jag kan de här frågorna och att det verkar vara ganska få som kan smittskyddslagen. Många har ringt mig under pandemin och velat att jag engagerar mig.

Det är i smittskyddslagens tredje kapitel det står att det vid smittspårning enbart är sjukvårdspersonal som ska genomgöra spårningen när det gäller så kallad allmänfarlig sjukdom, vilket covid-19 är.

– Det finns en väldigt tydlig ordning i lagen. Den behandlande läkaren är ansvarig för smittspårning och kan lämna över det till sjukvårdskunnig personal, men inte till andra. Och om ansvarig läkare av någon anledning inte kan genomföra smittspårningen ska ärendet överlämnas till smittskyddsläkare, säger Peet Tüll.

Man kan alltså inte förlita sig på att enskilda patienter gör en korrekt smittspårning?

– Nej, det är helt opålitligt. Det blir en fortsatt spridd samhällssmitta som du inte har kontroll på. Och 1,6 miljoner pensionärer, som jag, får fortsätta sitta för oss själva på landet, säger Peet Tüll, och fortsätter:

– Man måste sluta in smittan så mycket som möjligt. Våra närmsta grannländer har varit betydligt bättre på att ringa in smittan.

För att minska smitta krävs dokumentation av vården i smittspårningen, menar Peet Tüll.

– Om du som smittad ringer de personer du varit i kontakt med så "fine", men jag som smittskyddsläkare vill veta att du gjort det, jag vill veta vilka de är och att de också provtagit sig.

Peet Tüll tycker heller inte att FHM:s beslut motiverats väl. Det Folkhälsomyndigheten haft ansvar för de senaste fem åren låg tidigare under Socialstyrelsen – något som Tüll tror kan ha koppling till att rutinerna svajar och att regionerna i dag inte krävt resurser för att kunna genomföra smittspårning i vårdens regi.

– På Socialstyrelsen fanns både socialtjänsten och sjukvården och vi hade tillsyn över smittskyddsläkarna. Smittskyddsläkarna i regionerna är som egna myndigheter i sin utövning. Regionerna ska se till att smittskyddet har resurser. Men när jag ringde runt i början av pandemin till smittskyddsläkarna i landet fick jag veta att ingen hade begärt det, säger Peet Tüll.

Några direkta reaktioner på Peet Tülls kritik har inte kommit från Folkhälsomyndigheten. Till SVT säger statsepidemiolog Anders Tegnell att frågan om smittspårning är en fråga Folkhälsomyndigheten ska övervaka:

– Då får man följa upp det så att vi får se att smittspårningen fungerar som den ska, säger Anders Tegnell till SVT.

Smittspårning

Covid-19 är klassad som både en allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom och är därmed också en smittspårningspliktig sjukdom. I vägledningen framgår att den enskilda patienten är skyldig att vid allmänfarliga sjukdomar, så gott hen förmår, medverka till att minska risken för smittspridning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!