På väg tillbaka efter otäcka olyckan

Hjälm och för sin ålder mycket god fysik räddade 79-årige Janne Karlsson kvar i livet. En vecka efter den svåra olyckan är han hemma från lasarettet och vill att andra ska lära av det som hänt.

"Lille gubben", säger Janne Karlsson i Gammelgarn när han första gången sedan olyckan klappar om sin motorcykel.

"Lille gubben", säger Janne Karlsson i Gammelgarn när han första gången sedan olyckan klappar om sin motorcykel.

Foto: Henrik Radhe

Gammelgarn2021-08-12 08:01

Vägen från Visby mot Roma är olycksdrabbad, så sent som i våras omkom en bilist efter att ha gått av vägen. På kvällen den 4 augusti var det nära igen. Janne Karlsson i Gammelgarn hade varit i Visby på gymmet, men kom inte hem som han brukar.

– Vid åttatiden på kvällen började jag bli orolig, och halv nio såg jag en notis på min mobil om en olycka på Follingbovägen, säger hans fru Lena Palmborg Karlsson och berättar hur hon febrilt letade nummer till polis och sjukhus.

När läkaren från akuten till slut bekräftade att det värsta hade hänt befann sig Janne på röntgen. Fem dygn senare sitter han hemma i vardagsrummet i Gammelgarn igen, ompysslad av sin fru och övervakad av hunden Bruno som vaktar husse noga efter olyckan som han själv inte minns mycket av.

– Det är som läkaren sa, han har haft änglavakt, säger Lena.

En mindre hjärnblödning, två knäckta revben, en punkterad lunga, frakturer i pannan – och dubbelseende som han botar med hjälp av en hemgjord lapp för ena ögat, är Janne övertygad om att många års tävlingsdansande ihop med Lena, och träningen på gymmet, räddade honom vid krocken med cyklisten.

– Det sista jag minns är att det står en cykel i mitt körfält. Jag tänkte, bromsa och försök gå till höger, sedan blev det svart, säger han.

Båda fördes svårt skadade med ambulans till lasarettet och länsvägen stängdes av under räddningsarbetet. 

Janne Karlsson kom till Gotland 1977 som ombudsman för Socialdemokraterna. Han är en van motorcyklist och har sedan dess under fyra årtionden passerat ett antal märken och olika motorstyrkor. Sitt motorintresse delar han med Lena, och båda kör de gärna den encylindriga 650-kubikaren som hon köpte för två år sedan och som nu måste på reparation.

Genom att berätta om olyckan hoppas de att andra trafikanter tänker sig för och visar respekt, med ökad förståelse för hur oskyddad man är på ett tvåhjuligt fordon.

– Se långt fram och ta reda på vad som händer. Och informera andra genom att använda blinkers och bromslysen. Det kostar inte bilister någonting att vara generösa. Lämna utrymme, "vingelmån", säger Janne och trycker på att en tvåhjulig förare behöver en halvmeter extra plats på vägen.

Risken att skadas svårt vid en olycka ökar drastiskt för den som sitter oskyddad på en moped, cykel eller motorcykel. Flera olyckor med dödlig utgång har skett de senaste somrarna på de gotländska vägarna.

– Farten är ofta det som orsakar faror. Därför jobbar vi uniformerat och med kameror för att få ner hastigheten, säger Christian Molin, förundersökningsledare vid polisen och berättar att olyckan fortfarande utreds.

Att köra med marginal och respekt för medtrafikanter minskar risken för olyckor. Ligg lite före och var beredd på att det oväntade kan ske, är Christian Molins råd till alla i trafiken.

– Man är inte ensam på vägen och man bör ta hänsyn till vad som kan finnas runt nästa krök och kurva. Sker en olycka när man sitter på en motorcykel är faran så oerhört mycket större, säger han.

Hemma i Gammelgarn har Janne Karlsson omplåstrad tillfälligt bytt motorcykel mot rollator.

– Man kan inte bara ge upp. Alla i vården har varit så fina, och jag vill ut och åka igen, säger han medan Lena hävdar att inga hästar i världen kan stoppa hennes man från att ge sig ut på motorcykeln igen.

Fakta

Singelolyckor är den enskilt vanligaste olyckstypen där motorcyklister omkommer eller skadas.

70 procent av dem sker i kurvor, 20 procent på raksträckor och resterande i korsningar.

I nästan samtliga korsningsolyckor har bilister kört ut eller svängt framför motorcyklisten utan att se denna. 

En viktig faktor är även motorcyklisters hastighet, i 7 av 10 olyckor har mc-föraren bedömts ha kört mer än 10 kilometer i timmen över tillåten hastighet.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!