Nu grävs sista etappen för vatten i Östergarn

Nu hackas det i berget i Gammelgarn. Två mil ledningar ska läggas ner för att ge vatten och avlopp åt nära 90 fastigheter.

Göran Hallström ägnar arbetsdagarna åt att hacka kalkstensberg till smulor. Hittills har man klarat av 1 200 av de 5 000 meter där man måste spetta sig fram.

Göran Hallström ägnar arbetsdagarna åt att hacka kalkstensberg till smulor. Hittills har man klarat av 1 200 av de 5 000 meter där man måste spetta sig fram.

Foto: Per Leino

Gammelgarn2020-09-08 12:55

– Det här är fas fyra, sen är vi klara, säger Gunnar Bendelin som är ordförande i Nygarn Utveckling AB.

På Östergarnslandet har man länge arbetat med frågan om vatten och avlopp. När avsaltningsverket i Herrvik invigdes 2016 gick startskottet för en efterlängtad utveckling. Första etappen blev att ansluta 50 fastigheter i Herrvik.

Fas två blev att bygga ett reningsverk vid Skags. Nygarns dotterbolag Nyhagen kunde efter det erbjuda en lösning för både vatten och avlopp. 160 fastigheter i Sandviken anslöts. Avloppsvattnet fyller 20 000 kubikmeter av reningsverkets bevattningsdamm. Det används till att bevattna morotsodlingarna vid Skags.

– Kravet är att avloppsvattnet ska hålla badvattenkvalitet, men det uppfyller krav som dricksvatten, säger Gunnar Bendelin.

I en tredje fas anslöts 26 fastigheter vid Grogarn, och efter semestern var det för tre veckor sedan dags att starta etapp fyra.

– Nu håller vi på att dra ledningar till fastigheter i Gammelgarn, så långt söderut som till gränsen mot Ardre, säger Gunnar Bendelin.

88 fastigheter ska anslutas. Därutöver har 33 fastighetsägare förskottsbetalat, men beslutat att avvakta med anslutningen. 188 000 kronor (inklusive moms) kostar anslutningen, som omfattar det mesta som behövs. Även den avgift på 13 000 kronor som Region Gotland vill ha för anslutning till Herrviks vattenverk ingår.

Nu arbetar Nybergs Entreprenad för fullt med att få ner ledningarna. 2,2 mil blir det totalt, varav 3,5 kilometer redan är avverkat.

– Här finns öns hårdaste berggrund, men hittills har det gått väldigt bra, konstaterar arbetsledaren Anders Mellqvist.

Innan sista etappen avslutas ska ytterligare ett reningsverk byggas vid Skags för anslutning av den fjärde etappen. 

– Att vi lyckats få ett kretslopp där det avsaltade vattnet tas om hand för bevattning är en tilltalande tanke, tycker Gunnar Bendelin och berättar att projektet fått mycket uppmärksamhet.

Vid Skags pågår bygget av ytterligare en bevattningsdamm. Den ska rymma 70 000 kubikmeter vatten, men ingår inte i VA-projektet. Morotsodlingarna behöver mer vatten än det som kommer via avloppet.

I början av nästa år ska sista etappen vara klart. Då har man i projektets olika etapper totalt lagt ut fyra mil ledningar och anslutit cirka 350 hushåll.

– Efter det blir det inga nya områden. Vi har ett principbeslut om att inte öka det geografiska området, säger Gunnar Bendelin.

Karta: Nygarn Utveckling AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!