Pensionerade läkaren spårar coronasmittade gotlänningar

Pensionerade smittskyddsläkaren Christina Kallings Larsson ringer upp till 20 gotlänningar per dag som testat positivt för covid-19. "Den största sjukvårdshändelsen jag varit med om".

Pensionerade smittskyddsläkaren Christina Kallings Larsson ringer upp till 20 gotlänningar per dag.

Pensionerade smittskyddsläkaren Christina Kallings Larsson ringer upp till 20 gotlänningar per dag.

Foto: Montage/Henrik Radhe

Gammelgarn2020-11-20 08:13

I huset i Gammelgarn har Christina Kallings Larsson sitt kontor. Hon har tidigare arbetat som smittskyddsläkare i Södermanland och är infektionsläkare, företagsläkare och läkare i allmänmedicin. Efter pensionen flyttade hon till Gotland på heltid och har hoppat in som läkare runt om på öns vårdcentraler. Men när pandemin tog fart fick hon istället uppdraget att bistå Region Gotland med smittspårning.

– Det här är den största sjukvårdshändelsen i Sverige jag har varit med om. Det känns bra att få vara ett litet kugghjul i bekämpningen av den, säger Christina Kallings Larsson, och berättar att hon varit verksam när HIV-epidemin, hepatit C och svininfluensan kom.

De positiva provsvar som registreras dyker upp på datorskärmen och Christina Kallings Larsson ringer sedan upp personen i fråga. Hon uppskattar att samtalen minst tar 30 minuter, och frågor som hur personen mår, när hen insjuknat, var hen kan tänkas ha blivit smittad och vilka personer hen varit i kontakt med ska avhandlas. 

– Jag är verkligen imponerad av de jag pratar med. Majoriteten tar ett stort ansvar, har isolerat sig och varit noga med att informera personer man varit i kontakt med. Många är väldigt pålästa.

När hon började smittspåra i somras kunde det röra sig mellan noll och några enstaka nya coronafall dagligen. Nu pendlar det mellan 20 och 50 nya fall per dag.

– Det kommer nya fall hela tiden och jag pratar med mellan 16 och 20 personer dagligen, säger Christina Kallings Larsson, och berättar att det är mest att göra på måndagar då helgens och måndagens positiva provsvar registreras.

Att smittspridningen av viruset ökat i samhället märks på såväl bristen på lediga egenprovtagningstider och den långa svarstiden, som på regionens smittskyddsenhet. Där är personalstyrkan utökad och snart är de sex personer som hjälps åt att smittspåra.

– Jag börjar arbetsdagen klockan 08 och är i bästa fall klar klockan 17, ibland några timmar senare. Målet är att nå personen så snabbt som möjligt efter att de fått provsvar, men ibland hinner vi inte samma dag.

När Christina Kallings Larsson ringer upp personer som testat positivt för viruset möts hon oftast inte av någon oro för egen del, däremot oroar man sig för andra.

– En oro som finns är om man har smittat någon i riskgrupp. Covid-19 kan smitta från dygnet innan man själv får symtom, säger hon.

I sina kontakter med smittade har hon stött på en mängd olika symtom, och det är tydligt hur olika det är från person till person. Långt ifrån alla blir svårt sjuka.

– Tro inte att det bara är en vanlig förkylning. Förutom vanliga förkylningssymtom kan det börja med huvudvärk eller muskelvärk. Trötthet är också vanligt och en del får diarré och magbesvär. Känner man sig inte bra, stanna hemma och se hur det utvecklas och boka provtagning, uppmanar hon.

Har du något medskick till gotlänningar?

– Att verkligen ta det på allvar och bara umgås med familjen. Avstå middagar, gym, bastubad, bjudningar och annat. Om man tillhör riskgrupp, ha extra mycket respekt för det hur tråkig tillvaron än är. 

Frågan om munskydd har i Sverige varit vida omdiskuterad, men Christina Kallings Larsson tycker att munskydd har sina fördelar.

– Vet man med sig att man ska vistas någonstans där det kan vara svårt att hålla avstånd, särskilt om man är över 70 år eller tillhör riskgrupp, använd munskydd.

Smittspårning av covid-19

Smittspårning innebär att kartlägga smittkedjor mellan personer. Syftet är att snabbt bryta smittkedjor och därmed begränsa smittspridning.

Hälso- och sjukvårdspersonal med särskild kompetens utför smittspårningen och kontaktar personen med covid-19.

Den smittade och personens hushållskontakter får förhållningsregler enligt smittskyddslagen.

Alla som får förhållningsregler enligt smittskyddslagen är tvungna att följa dessa för att sjukdomen inte ska spridas vidare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!