Drömlägret inte viktigt nog

Ridlägret i Ganthem har i 15 år varit en av årets höjdpunkter för de handikappade ryttarna. De räknar dagarna och längtar tills det är dags.Men Region Gotland tycker inte att lägret är lika viktigt. I år blev det avslag för alla som behöver ledsagare.

Ingen extra assistans. Carolina Hägbom behöver två assistenter för att kunna vara med på lägret. I år beviljades hon ingen extra assistans, men genom att assistenterna Laila Pettersson och Annelie Hernandez ändrar sina scheman kan hon ändå vara med.

Ingen extra assistans. Carolina Hägbom behöver två assistenter för att kunna vara med på lägret. I år beviljades hon ingen extra assistans, men genom att assistenterna Laila Pettersson och Annelie Hernandez ändrar sina scheman kan hon ändå vara med.

Foto: Rolf Jönsson

Ganthem2012-07-18 04:00

Solen skiner över ridbanan vid Ganthems ryttargård. Ett tiotal unga med funktionshinder rider på banan. Några kan rida själva, andra behöver hjälp av någon som leder hästen eller som sitter bakom och håller i under ridturen.

En del av deltagarna rider året om, men under lägerveckan i Ganthem får de leva med hästar hela dagarna. De hjälper till att göra hästarna i ordning före och efter förmiddagens ridtur och på eftermiddagarna brukar de ge sig ut på äventyr med häst och vagn.


Höjdpunkt
Mats Bergman är en av dem som återvänder år efter år. Innan han åker hem från ett läger har han anmält sig till nästa.

- För att det är kul, förklarar Mats och lär oss sedan hur man gör tecknet för ridning: Högra handens fingrar sätter sig grensle över det vänstra pekfinger.

- Ridlägret är en höjdpunkt. Mats bläddrar ofta fram till juli månad i almanackan för att se när det är dags, berättar Magdalena Bergman, som är Mats mamma.

För att kunna vara med på ridlägret har Mats tidigare beviljats tillfällig ledsagning, men i år fick han, tillsammans med flera andra lägerdeltagare, avslag på sin ansökan.


Besvikna
Mats mamma överklagade beslutet till förvaltningsrätten, men fick avslag också där.

- De motiverade det med att Mats hade fått ledsagning till en dans på fastlandet och att han har en omväxlande fritid. Vi blev jättebesvikna, för ridlägret betyder så mycket för Mats, säger Magdalena Bergman och fortsätter:

- Jag tycker att det är fel att regionen sparar genom att ta från dem som själva inte kan tillgodose sitt behov av aktiviteter.

Pia Jakobsson, familjehemsförälder till Jenny Dunstrand, är också arg.

- Jenny fick avslag för att hon har pojkvän och går på stan själv. Det har inte med saken att göra! Det här ridlägret är det enda som Jenny har att se fram emot på sommaren när alla andra aktiviteter ligger nere, säger Pia Jakobsson.


Begränsade resurser
Beslutet grundas inte på att regionen ska spara. Det säger Marianne Godin Luthman, beställarchef på socialförvaltningen.

- Vi har naturligtvis begränsade resurser och kan inte bevilja hur mycket ledsagning som helst, men regionen har inte ändrat riktlinjerna för ledsagning.

Ledsagning beviljas för att en person ska få "goda levnadsvillkor" och det anser man att de personer det gäller redan har.

- Det är svårt att dra klara gränser för vad som är goda levnadsvillkor, men man måste se på hela livssituationen och om behovet kan tillgodoses på något annat sätt.

Fattade man ett gruppbeslut?

- Nej. Handläggarna stämmer av med varandra, men det görs alltid individuella bedömningar, säger Marianne Godin Luthman.

En tjej tvingades stanna hemma för att hon inte fick ledsagare. De andra som anmält sig kunde åka ändå, genom att ridskolan och föräldrarna har lyckats få till en nödlösning med extra hjälp.


Säkerhetsfråga
- Vi behöver extra medhjälpare och ledsagare, för vi jobbar med djur och det har med säkerheten att göra, säger Lina Ahlin, som leder lägret på Ganthems ryttargård.

- De fattar beslut utan att ha en aning om vad ungdomarna gör på lägret. Ingen har någonsin varit här. På lägret får de uppleva så mycket glädje och gemenskap - och det är en speciell känsla att sitta till häst och känna rörelsen. Det är en bra träning för balansen och för att kunna slappna av, säger Lina Ahlin.

Eva Klint Langland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om