Regionens träd lämnas med fallfrukt

Runt Visbyområdet Korpen där bland annat vårdcentral, tandvård och psykiatrisk vård huserar, prunkar fruktträd med det ovanliga körsbärsplommonet.

Sune Melander på Region Gotland framhåller den läkande effekten träden ska ha för patienterna.

Sune Melander på Region Gotland framhåller den läkande effekten träden ska ha för patienterna.

Foto: Joel Nilsson

GÅR TILL SPILLO (GA)2019-08-22 11:00

Nils-Erik Norrby är biolog med ett särskilt intresse för att bevara gamla fruktträd.

– Min familj har alltid tagit vara på frukt, så när jag går förbi de här träden väcker det många frågor om hållbarhet, säger han och visar mot en rad fruktträd som planterats parallellt med Tjelvarvägen.

För med dignande fruktträd, undrar Nils-Erik Norrby om regionen tänker på hållbarhet eller om allt går till spillo.

– Vi importerar så mycket frukt och bär, i stället för att ta tillvara på allt som växer här. Vi vet ju hur bra det är för hälsan, att frukt ruttnar bort är så onödigt.

Men får man plocka frukt därifrån?

Sune Melander, trädgårdsmästare och ansvarig för regionens parker i norra och södra Visby vet.

– Det är privat mark som hör till Region Gotland. Det är som att gå in på en annan privat tomt och börja plocka frukt. Allmänheten får alltså inte plocka frukt där, fruktträden är till för dem på Korpen, patienterna och de som jobbar där.

Han utvecklar friskvårdstanken som ligger bakom:

– På 1970-talet fanns en trädgård där, vi var 15-20 anställda och till arbetslaget kom patienter från mentalsjukhuset som en slags medicinering. Det blev en läkande process för dem.

Nils-Erik Norrby vill vara tydlig med att han varit i kontakt med verksamheterna på området inför det här reportaget, för att inte störa någon. Han tycker att det finns flera positiva aspekter av att ta tillvara på lokal frukt.

Förutom den uppenbara miljövinsten med att ta tillvara på lokal frukt, tar Nils-Erik Norrby upp fler aspekter:

– Självförsörjning är ju viktigt i beredskapstanken. Nyanlända från Mellanöstern är generellt bra på att ta tillvara på frukt och bär, det kan vi andra lära mycket av.

Ett kulturhistoriskt värde är en tredje aspekten av att ta hand om träden, menar Nils-Erik Norrby.

– De här träden lever inte så länge, de har redan börjat spricka så det är egentligen dags att ta yngre grenar och omplantera dem. Det värsta vore om man bygger om kvarteret och det hamnar byggbaracker över dem.

Det är det dock ingen risk för, säger Sune Melander.

– Man kan inte ta ner sådana här träd hur som helst, det behövs godkännande för.

Träden bär gula och röda körsbärsplommon, en kaukasisk föregångare till dagens plommon.

– Det är så välgjort, träden har planterats efter mognadsgrad, så man blir nyfiken på vem som planerat detta, säger Nils-Erik Norrby.

Det finns dock många fruktträd som är tillåtna att plocka, säger stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson.

– På allmän plats där vi ansvarar för träden, får man absolut plocka frukten. Ett exempel är träden i Almedalen, säger hon.

FOTNOT. Texten är uppdaterad med förtydligandet:

”Nils-Erik Norrby vill vara tydlig med att han varit i kontakt med verksamheterna på området inför det här reportaget, för att inte störa någon. Han tycker att det finns flera positiva aspekter av att ta tillvara på lokal frukt.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om