Gården hade fått anmärkningar gällande djuromsorgen och enligt mejeriföretaget hade den tidigare ägaren dessutom "uppträtt hotfullt" mot en av deras kontrollanter. Därför blev han utesluten ur Arla-kollektivet – vilket i sin tur fick fordringsägaren Länsförsäkringar bank att begära Frindarve i konkurs.
Mejeriet har senare uttryckt villighet att återuppta hämtningen, med konkursförvaltaren som kontraktsleverantör, under förutsättning att den tidigare ägaren inte finns på gården. Men trots att han inte längre gör det så hälls mjölken fortfarande ut; omkring 12 000 liter varje dag.
Nu förklarar Arla varför: Råvaran lever inte upp till kvalitetskraven.
– Nej, de har inte kommit upp i den nivå som krävs. Så snart de uppfyller kraven kan de leverera igen, berättar Arla Sveriges presschef Max Wallenberg.
Vad är det för fel på mjölken?
– Det kan jag inte gå in på i detalj. Arla kontrollerar all mjölk som vi tar in på våra mejerier för att se att den lever upp till våra kvalitetskrav. Många parametrar kan påverka mjölken, till exempel utfodringen, mjölkningsanläggningen och rutinerna på gården. Att vissa leveranser inte håller tillräcklig kvalitet har hänt på många andra gårdar också.
Lars Ehrstedt, advokat hos konkursförvaltaren Merino advokatbyrå, vill inte heller säga vad som är fel med just Frindarve-mjölken.
– Jag kan bekräfta att orsaken till att leveranser ej sker är vissa kvalitetsbrister. Vi arbetar på att åtgärda det. Däremot är jag inte beredd att närmare gå in på orsaken, säger han.