Det var i början av oktober som Länsförsäkringar bank ansökte om att ägaren till Frindarve gård i Garda skulle försättas i konkurs. Ansökan drogs tillbaka efter ett par veckor men i början av november kom en ny konkursansökan in till Gotlands tingsrätt.
– Efter den första ansökan togs det fram en plan och en överenskommelse för hur man skulle kunna göra framåt. Men tyvärr höll inte den, av olika skäl. Då hamnar man vid vägs ände och vi kände oss tvungna att lämna in en ny konkursansökan, säger Mikael Swenson, bankchef vid Länsförsäkringar Gotland.
Vad baserar ni konkursansökan på?
– Man tittar på framtida intäkter i relation till de kostnader man har och gör bedömningen att kredittagaren i det här fallet inte klarar sina betalningsåtaganden gentemot banken, säger Mikael Swenson. Han fortsätter:
– Vi har verkligen gjort vårt yttersta för att få det här att fungera men tyvärr så gjorde det inte det. Alla vill ju undvika den här vägen, det finns ingen vinnare i en konkurs, utan det är oerhört tragiskt för alla inblandade, men framför allt för familjen.
Frindarve är en av öns största mjölkgårdar med cirka 1 200 djur. Enligt konkursansökan har gårdens ägare över 53 miljoner kronor i skulder till Länsförsäkringar bank. Dessutom har ytterligare en fordringsägare anmält anspråk på drygt 360 000 kronor. Konkursförhandlingen ska enligt planen äga rum den 16 november.
– Vid förhandlingen får båda parter lägga fram sin syn och delar tingsrätten bankens syn då blir det konkurs. Då utses också en konkursförvaltare som sköter driften på gården, säger Mikael Swenson. Han fortsätter:
– Det är otroligt mycket djur så förhoppningsvis går det här ganska fort för det behövs att man får till någon som kan driva gården så att inte djuren far illa. Det är otroligt viktigt.
Fram till konkursförhandlingen ska driften fortsätta som vanligt, berättar Mikael Swenson. Om Länsförsäkringar bank har vidtagit några åtgärder på gården, förutom att begära ägaren i konkurs, vill han inte svara på utan hänvisar till rådande sekretess.
– Det kan jag inte gå in på tyvärr, säger han.
För sju år sedan begärdes gårdens tidigare ägare i konkurs, även då av Länsförsäkringar. Banken fick en del kritik för sitt agerande av de dåvarande ägarna som bland annat hävdade att konkursen var onödig. Andra menade att gården såldes till underpris. Det har banken dragit lärdom av enligt Mikael Swenson, som samtidigt menar att banken följde lagen.
– Ur ett juridiskt perspektiv gjorde vi rätt. Sedan finns det alltid känslor involverade och det finns alltid en tragik när det är människor och familj bakom. Vi gjorde vad vi kunde för de inblandade, sedan är inte alla nöjda så klart, säger han.
Frindarves ägare har alltså skulder på över 53 miljoner kronor till Länsförsäkringar bank. Men banken kommer inte att påverkas nämnvärt av konkursen, säger Mikael Swenson.
– Det finns underliggande värden för det är en väldigt stor gård, så jag räknar inte med att förlusten ska bli 50 miljoner. Troligtvis blir det en förlust för banken men ser du bara till perspektivet pengar är det värre för familjen än för banken, säger han och fortsätter:
– Men det är klart att värden minskas i samband med en konkurs, så är det.
Vi har utan framgång sökt gårdens ägare för en kommentar.