Frindarve gård är såld – mjölkproduktionen läggs ner

Frindarve gård i Garda är såld. Konkursförvaltaren har satsat hårt på att få igång mjölkleveranserna till Arla, men den nya ägaren är inte intresserad av fortsatt mjölkproduktion. ”Det är sorgligt naturligtvis”, säger konkursförvaltaren Lars Ehrstedt.

Frindarve gård gick i konkurs i mitten av december 2023. Nu har avtal med en köpare skrivits.

Frindarve gård gick i konkurs i mitten av december 2023. Nu har avtal med en köpare skrivits.

Foto: Skånegårdar

Garda2024-04-26 16:32

Frindarve gård försattes i konkurs i mitten av december förra året, efter att Arla slutat köpa in mjölk från gården.

Konkursförvaltaren Lars Ehrstedt, Merino advokatbyrå, vill inte avslöja vem köparen av den konkursade gården är eller köpeskillingen för gården. Avtalet med köparen skrevs under på fredagen, med tillträde den 1 juli.

Är du nöjd med priset?

– Ja, jag tycker nog att man får vara nöjd med priset, säger han.

Köparen är inte intresserad av att fortsätta med mjölkproduktionen och alla djur, knappt 500 mjölkkor, och alla maskiner ska säljas innan tillträdet.

– Det är naturligtvis tråkigt att det är slut med mjölkproduktionen. Vi har haft väldigt mycket problem med kvaliteten på mjölken och lagt ner mycket resurser på att få den leveransduglig igen. Vi har kunnat leverera till Arla igen sedan början av april och det är sorgligt naturligtvis att det nu ska avvecklas, säger Lars Ehrstedt.

Mjölken är gårdens huvudsakliga inkomstkälla, men vad köparen ska använda gården till varken kan eller vill Lars Ehrstedt berätta.

– Det finns mycket mark till gården, möjligen ska de ha andra djur. Nu kommer samtliga djur och maskinparken avvecklas.

– Knappt 500 djur säljer man inte i en handvändning  och försäljningen ska ske enligt marknadsmässiga priser. De flesta djuren kommer att säljas som livdjur och en del kommer att slaktas.

Även om det är många djur som ska säljas är Lars Ehrstedt inte orolig för att lyckas sälja dem till rätt pris.

– Vi har kontakter både på Gotland och på fastlandet så det ska nog gå bra.

Under våren kommer även en eller möjligen två auktioner att anordnas för att sälja maskiner och inventarier. Närmare information om förutsättningarna för auktionen kommer att meddelas inom ett par veckor, enligt Lars Ehrstedt. Vissa maskiner som hör vårbruket till kommer dock att säljas direkt.                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!