Här är årets matverk på Gotland

Årets vinnare av regionfinalen i produktutvecklingstävlingen Gastronomiska Matverk 2016 är utsedd.

Vinnare. Henrik Westerlund, krögare på restaurang Rosengården.

Vinnare. Henrik Westerlund, krögare på restaurang Rosengården.

Foto: Dennis Pettersson

Gastronomiska matverk2015-11-20 11:59

Det är Goda Gotland som i samarbete med LivsTek genomfört den gotländska regionfinalen av produktlanseringstävlingen Gastronomiska Matverk. Tre lag kom till start. Vinnare blev Henrik Westerlund (Restaurang Rosengården) samt Tomas Pettersson (Stenhuse Gård) med en ramslöksgremolata.

– Gremolatan är ju ett klassiskt italienskt matlagningstillbehör. Jag har försökt göra den gotländsk med ramslök och gotländsk rapsolja istället för olivolja, säger Henrik Westerlund.

Som vinnare kommer de delta i riksfinalen i januari nästa år. Därtill vinner laget finansiell rådgivning från Almi företagspartner samt 5 000 kronor i prispengar från Gotland Grönt Centrum och LRF Gotland.

– Det känns oväntat och väldigt hedrande att vi vann. Nu är jag förväntansfull att se vart det kan leda någonstans.

Juryn bestod av landshövding Cecilia Schelin Seidegård, Thomas Walfridsson (butikschef ICA nära Roma), Elisabeth Kalkhäll (vd Almi företagspartner Gotland), Lotta Hasselblad (Smakrike), Anita Thomsson (Honung Gotlandica).

– Det här är en produkt som har stor potential att fylla ett tomrum på marknaden, säger jurymedlemmen Thomas Walfridsson.

Juryns motivering

"En lättanvänd produkt vars doft och smak fick hela juryn på fall. En ekologisk gremolata med en tydlig regional koppling som fyller ett hål i marknaden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!