Grönsaksfest på grillen i Västergarn

Sojarostade broccoliblommor och glödbakad potatis med matjessmör är några av delikatesserna på Paul Svenssons meny.

På Gotland flödar kreativiteten.

På Gotland flödar kreativiteten.

Foto: Malin Stenström

Gästspel2016-07-09 17:45

En ljuvlig doft sprider sig när kändiskocken Paul Svensson öppnar Hotel Stelors rökskåp, där lök och krondill hänger i knippen inför kvällens middag. I trädgården bakom restaurangen dignar arbetsbänkarna av färska grönsaker som sedan tillagas efter konstens alla regler.

– Det är så här man alltid skulle vilja jobba, säger Paul Svensson medan han omsorgsfullt vänder rödlöken på grillen.

Förutom kock är han även kreativ ledare på Fotografiskas restaurang och föreläsare, han har även medverkat i ett flertal TV-program och i våras släppte han sin nya kokbok "Grilla Vego". Bilderna i boken fotograferades förra sommaren på Stelor. Nu är han tillbaka för att laga mat till lördagens vegetariska meny.

– Fördelen med att grilla är att man får var ute och blir inspirerad till att skapa, säger han.

Menyn har inte bestämts i förväg utan har växt fram under dagarna på Gotland.

– Vi var och skördade i går, vi tog det som fanns och utifrån det började vi fundera ut menyn, vi gör vad som faller på, säger han.

Han plockar fram en stor knippe spenat och skär stjälkarna på snedden.

– Vi ska pickla spenatstjälkarna, berättar han.

När det är dags att grilla tänker många på kött som huvudrätt och grönsaker som tillbehör, men inte Paul Svensson.

– Jag är mycket förtjust i grönsaker och sommaren är den tiden på året då grönsakerna är som bäst. Det finns så många variationsmöjligheter och det är mycket mer spännande att servera grönsaker än kött och överraskningsmomentet blir större, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om