Linn Granström som är gruppchef på Anticimex i Visby ger sina bästa tips på hur du får ett effektivt skydd mot gnagare.
– Att arbeta med förebyggande åtgärder är viktigt och att skydda sig från att få in gnagarna är det absolut bästa man kan göra, poängterar Linn Granström. Täta håligheter och skapa stora öppna ytor intill din fastighet. Det viktiga är att du håller fritt från vegetation och annat runt huset där råttorna kan gömma sig. Eftersom råttor är neofoba, det vill säga misstänksamma mot allt som är nytt, kan det ta några dagar innan de går i en fälla.
Råttor är i normalfallet väldigt skygga och medvetna om att de är bytesdjur. De kommer oftast fram i skymningen och rör sig snabbt över öppna ytor och söker hela tiden skydd i buskage och under byggnader. – Håller man bort födokällor som fallfrukt och kompost från huset och ser till att gräs och växtlighet är kortklippt och skapar öppna ytor runt byggnaden, gör man det helt enkelt jobbigare och mindre intressant för dem. Det skapar även goda förutsättningar till jaktlycka för deras naturliga fiender.
Gotland är isolerat kan man tycka. Men om det är lugnt på vissa håll när det gäller gnagare, kan det ändå vara en hög förekomst på ett annat håll. Visby är ett av de områden där råttorna ökat i antal det senaste året.
– Om man jämför med i fjol har vi absolut en högre förekomst. Det beror delvis på ombyggnationer. Oro i marken sätter fart på dem och de letar sig till nya ställen. Tillgången på föda är en annan avgörande faktor, vi måste alla bli bättre på att ta vara på skräp och tänka till vad vi erbjuder dem att äta runt omkring oss.
Möss och råttor lever ogärna i samma område, finns det råttor så finns det inga möss, berättar Linn Granström.
– Råttan har ett revir på ungefär 50 meter i diameter. Men de förökar sig ganska snabbt. Samtidigt är konkurrensen om föda stor. Ett råttpar kan få mellan 800 och 900 ungar på ett år och kan förorsaka stora bekymmer. Har du väl fått in gnagare i din bostad kan du åtgärda problemet på flera sätt. Om du hittat spår av ett fåtal möss under diskbänken är fällor ett bra alternativ.
– Ett bra bete är en chokladbit, gärna dumlekola som är klibbig och ger ifrån sig lukt länge. Jordnötssmör är också bra!
Det finns även andra typer av saneringsmetoder som passar för olika ändamål. Giftstationer är ett alternativ.
– Giftstationer är det sista steget på vår så kallade åtgärdstrappa. Vi jobbar först och främst med att hjälpa våra kunder att ”mota Olle i grind” genom att noggrant inspektera och hjälpa till att hitta och påtala eventuella risker för angrepp som behöver åtgärdas. Om kunden trots förebyggande rådgivning och åtgärder får ett angrepp av gnagare kan vi givetvis ställa ut giftstationer, säger Linn Granström.
Ett annat alternativ är en elektronisk flerfångstfälla som kallas Smart box.
– Den kan fånga cirka 30 möss och lätt den halva mängden råttor, och är utrustad med ett SIM- kort. Vid varje fångst skickar den ett sms. Det är främst företagare med känslig verksamhet som använder sig av den, men det är den framtida skadedjurbekämpningen helt klart, berättar Linn Granström.