Sabine Nyman och Mikael Tranefalk har båda jobbat många år inom livsmedelsbranschen. Efter några år i Stockholm väljer de nu att satsa på att utveckla Sabines släktgård i Gothem till lammgård och slakteri.
Just nu bygger de ett nytt lammhus för 400 tackor och ladugården bygger de om med målet att ha ett fungerande slakteri färdigt senare i år. Efter årsskiftet siktar de på att kunna leverera lamm och nöt till uppköpare och butiker.
- Framför allt räknar vi med att leverera från vår egen verksamhet, men troligt är att vi kommer att samarbeta en del med andra uppfödare. Vi satsar på ett småskaligt slakteri och räknar med att växa långsamt. Kvalitén är det som är viktigast för oss, säger Mikael Tranefalk.
Matbakgrund
Båda har en gedigen erfarenhet från restaurang- och livsmedelsbranschen. Sabine har jobbat som kallskänka och Mikael grundade Mikaels Livlina, ett företag som i dag producerar och säljer färdigmat runt hela landet. Därmed har de också viktiga kontakter som behövs i branschen.
Runt 15 miljoner räknar de med att investera i gården och slakteriet. Enligt Mikael Tranefalk kan det både bli aktuellt att leverera till företag på fastlandet, framförallt i Stockholmsområdet, men även till återförsäljare på ön.
- Än så länge är det mycket som är på planeringsstadiet. Hur det utvecklas beror till stor del på hur stor uppslutning det blir, och hur stor vår produktion blir, säger Mikael Tranefalk.
Han berättar att det länge varit en dröm att ta steget och satsa på lantbruk.
- Det här känns väldigt roligt. Att driva ett jordbruk och ha djur är en gammal dröm som jag haft i många år, säger Mikael Tranefalk.