Atmosfären är kristallklar för Thomas

Vad har rymden, Kiruna och Gothem gemensamt? Svaret är Thomas Kuhn. Som professor på Sveriges enda rymdcampus går han på djupet med atmosfären.

Thomas Kuhn är inriktad på iskristallernas förhållande i moln. Han genomför många av sina experiment på Esranges rymdstation i Kiruna.

Thomas Kuhn är inriktad på iskristallernas förhållande i moln. Han genomför många av sina experiment på Esranges rymdstation i Kiruna.

Foto: Malin Stenström

Gothem2020-06-16 07:52

Tysklandsfödde Thomas Kuhn, 49, är professor i atmosfärsvetenskap på Luleå tekniska universitets campus i Kiruna, som även kallas rymdcampus. Och det är för att prata om detta som Gotlands Tidningar denna dag tagit sig till Gothem på östra Gotland. För här bor han, tillsammans med sin fru Consuelo Griggio som han en gång i tiden träffade när de båda gick Erasmus utbytesprogram i Italien.

Han studerade fysik, hon kulturantropologi. Efter Italien bar det av till England, där Thomas Kuhn jobbade med sin doktorsavhandling på aerosoler, små partiklar som är finfördelade i luften.

– Jag studerade deras fysiska egenskaper i luftföroreningar, berättar han.

Aerosolerna förde honom sedan vidare till först Los Angeles i USA och därefter till Kanada, där han gjorde två postdok (en tidsbegränsad forskningstjänst efter disputationen i samma ämne). Vid två tillfällen fick han resa till norra Arktis för att undersöka luftföroreningarna.

– För det mesta var luften ganska ren, men vi upptäckte partiklar från bland annat Sibirien, Ryssland, Kina och Sverige.

På sidan av aerosolerna började Thomas Kuhn att titta på hur iskristaller växer i labexperiment. På så sätt kom han in på atmosfärsvetenskapen. Vid den tiden sökte Kirunas rymdcampus efter någon som kunde göra liknande experiment där. Thomas Kuhn sökte och fick uppdraget.

– De ville ha någon som kunde ta bilder av iskristaller och forska om deras förhållande i moln, säger han.

Tanken var först att han skulle göra flygplansexperiment, men de är väldigt dyra. Då insåg Thomas Kuhn att han kunde göra liknande experiment med ballonger istället.

– Ballongerna är små jämfört med flygplan, de är bara 15 meter i diameter när de är uppblåsta.

Trots sin arbetsplats har Thomas Kuhn aldrig haft den där drömmen om att utforska rymden och universum.

– Det är många studenter som har haft den pojkdrömmen. Men jag stannar i troposfären, säger han.

Innan flytten till Kiruna hade Thomas Kuhn aldrig varit i Sverige. Samtidigt var Consuelo Griggio kvar på Newfoundland i Kanada.

Efter fem års distansrelation flyttade Consuelo till Thomas i Kiruna. Det dröjde inte många månader innan de insåg att Kiruna var för kallt och mörkt för dem. Consuelo saknade värmen och ö-livet. Därför plockade de fram en karta för att se var i Sverige de kunde få sina två önskningar uppfyllda, och de beslutade sig för att resa till den där ön i Östersjön vid namn Gotland.

– Vi hade ingen aning om vad vi skulle tycka, men som tur var blev vi inte besvikna, tvärtom, säger Thomas Kuhn.

Så, det var alltså så som den fyrspråkige professorn i atmosfärsvetenskap hamnade i Gothem. Där har de två vagabonderna satts i karantän.

Hade det här varit ett vanligt år hade Thomas varit på Gotland ungefär var tredje vecka. Han skulle även ha hunnit med konferenser på både Island och i Wien under våren.

Men det här är inget vanligt år. De senaste månaderna har Thomas fått hålla sina lektioner och handleda sina studenter på distans. Och för första gången har han fått uppleva vårens alla skiftningar på Gotland.

– Det har varit väldigt speciellt, säger han.

Thomas har även fått utlopp för sina andra hobbys. I trädgårdslandet har han planterat allt från jordgubbar till bondbönor. Sedan har han bytt ut laboratoriet i Kiruna mot köket där hans surdeg, vid namn Gustavo, kommit väl till pass för hans experiment.

Atmosfären

Atmosfären delas in i olika lager. Det lägsta skiktet kallas troposfären och där finns cirka 70 till 80 procent av atmosfärens massa. Det är cirka 6-18 kilometer högt, beroende på var på jorden man befinner sig.

Ovanför troposfären och upp till cirka 50 kilometers höjd har vi stratosfären.

Ytterligare högre upp från jordytan ligger mesosfären

Atmosfärens översta lager kallas för termosfären och det sträcker sig flera hundra kilometer ut från jorden. 

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!