En fjärdeklass från Solbergaskolan har bussats ut från stan till Botvalde gård i Gothem. För många av dem är det första gången de sätter sin fot på en bondgård.
- Några har lite koll men många har aldrig varit på en bondgård förut, säger Jessica Hermansson, ägare till mjölkgården.
Läraren Lena Andersson tycker att besöket är ett viktigt inslag i undervisningen.
- Jag tycker att det är jätteviktigt att de får se med egna ögon var maten de äter kommer ifrån, säger hon.
I år är det över 200 elever i årskurs fyra som i LRF:s regi får besöka bondgårdar runtom på ön.
Nyfikna elever
Eleverna som besöker Botvalde gård får en rundvandring på cirka två timmar där de bland annat presenteras för kalvarna och får se hur korna mjölkas i maskin. De är nyfikna och ställer många frågor och de fotograferar ständigt med sina mobilkameror.
Vi undrar lite över hur korna tar uppmärksamheten.
- De är vana vid värre. Vi har öppen gård på sommaren och då kan det vara flera hundra besökare på en dag, säger Jessica Hermansson.
För Emil Ronsten är det första gången han är på en bondgård. Han tycker att det är kul att titta på djur och traktorer.
- I början tyckte jag att det luktade skit, men man vänjer sig, säger han.
- Det luktar inte skit, det luktar pengar, säger Jessica Hermansson.
Färre jordbrukare
Gotland har Sveriges största andel jordbrukare - 5,9 procent av befolkningen är sysselsatt inom jordbruksnäringen enligt Jordbruksverkets statistik från 2011. Men antalet jordbruksföretag minskar ständigt, från 1 607 till 1 574 mellan 2009 och 2010.
- Det blir färre men större gårdar. Antalet mjölkbönder har aldrig varit så här litet, säger Anna Törnfelt, LRF:s ordförande på Gotland.
50-65 år
Den största delen av Gotlands lantbrukare är mellan 50 och 65 år. Därmed är det troligt att antalet lantbrukare kommer att minska ytterligare de kommande åren.
- Lantbrukarkåren börjar bli till åren, det är en utveckling vi ser över hela landet. Det måste till en generationsväxling, säger Anna Törnfelt.
Vad kan man göra för att locka unga till jordbruket?
- Det gäller att framhålla de positiva sakerna med jordbruk. Det är ett fritt arbete där du rår över dig själv och din egen tid. Numera har vi också högteknologiska lösningar som gör att vi fått bort många tunga moment som sliter på kroppen.
Sämre lönsamhet
Lönsamheten för lantbrukare har blivit sämre. Det visar Lantbruksbarometern, en årlig undersökning om tillståndet i svenskt lantbruk. Hela 98 procent av de tillfrågade i undersökningen gillar sitt arbete men sex av tio tycker att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig.
Bara två av tio tillfrågade tror på en bättre lönsamhet framöver.
- Vi behöver satsa på att värdera våra svenska livsmedel högre, säger Anna Törnfelt.