Satsar och hoppas på tryck trots höga färjepriser

Tvåsiffrigt antal miljoner har hittills investerats. Snart 79-årige Sivert Hallgren har inga planer på att sluta jobba. Nu vill han se kraftigt sänkta biljettpriser på färjorna. "Överst på min önskelista".

Utsikt mot havet från panoramafönstret blir det i sommar till gästerna som Alicia Lindby checkar in i någon av de två nybyggda villorna på campingen.

Utsikt mot havet från panoramafönstret blir det i sommar till gästerna som Alicia Lindby checkar in i någon av de två nybyggda villorna på campingen.

Foto: Henrik Radhe

Gothem2023-04-19 06:45

Två nybyggda villor med permanentstandard står klara vid Gothemsåns strand. De är den senaste satsningen av många hos Åminne fritid och havsbad.

undefined
Utsikt mot havet från panoramafönstret blir det i sommar till gästerna som Alicia Lindby checkar in i någon av de två nybyggda villorna på campingen.

– Två badrum, allrum, kök, åtta bäddar och 83 kvadrat vardera, säger Alicia Lindby och öppnar skjutdörrarna med utsikt mot både å och hav.

Sedan två år är hon anställd året runt, för att sköta bokning och dela ansvaret med ägarna Ewa och Sivert Hallgren.

– Sivert sköter stranden och rensar bort släke med traktor, säger Ewa Hallgren och menar att hennes man är något av en arbetsnarkoman.

undefined
Alicia Lindby menar att Åminne ska vara ett besöksmål hela året. Inte bara för att bo utan även för de som bara vill vandra eller hyra bastun vid stranden.

Hon pekar bort mot viken, där vattnet ligger klarblått och en vedeldad bastu strax ovanför vattenlinjen ger plats för tolv personer. Bastun har byggts i vinter för uthyrning till såväl campinggäster som utomstående. Sedan paret Hallgren köpte anläggningen 1990 har de haft visionen av det som nu faktiskt ligger klart.

– Det handlar om tiotals miljoner, säger Sivert Hallgren om storleken på investeringarna.

undefined
Åminne har förvaltats och byggts ut för tvåsiffrigt antal miljoner sedan 1990, då Sivert och Ewa Hallgren tog över. Alicia Lindby har varit fast anställd året runt de två senaste åren.

Allt fler besökare kommer till Åminne för att bo utanför säsong, vilket de nyare husen ger möjlighet till. Peter Schill från Stockholm har rest till Gotland minst en vecka om året i 15 års tid, för att fiska havsöring. Biljetten för honom och bilen har aldrig kostat så mycket som den här våren.

– Det är dyrt ju, det är det, säger han och menar att han ändå tänker mest på gotlänningar som åker ofta och nu tvingas betala mer för att komma till fastlandet.

undefined
Peter Schill bor i Stockholm men är stammis på Åminne camping, minst en vecka varje år kommer han till Gotland för att fiska havsöring.

Som den övriga besöksnäringen hoppas man vid Åminne att de kraftigt höjda biljettpriserna på färjorna inte ska slå så hårt mot den väntande sommaren, och bokningarna som snart kommer in i sin mest intensiva och kritiska period.

– Det märks, och det är skillnad, men vi är ändå nöjda med tanke på förutsättningarna och alla diskussioner som varit om färjepriserna. Efterfrågan finns – men färjepriserna är avgörande för oss, säger Alicia Lindby.

undefined
Våren avgör hur väl bokad sommaren blir hos Ewa Hallgren och Alicia Lindby. Maj är den månad då flest bokningar kommer in.

Sedan hon började jobba har hon tagit över större ansvar för drift och personal.

– Jag börjar trappa ner lite, jag närmar mig pensionsålder, säger Ewa Hallgren och menar att det känns skönt att ha Alicia vid sin sida.

undefined
Under vintern har två villor med stora fönster mot Gothemsån och havet byggts på campingen.

Maken Sivert, som under flera år på 1990-talet samtidigt drev både familjens byggföretag och campingen, gick egentligen i pension för 22 år sedan.

– Jag har jobbat här sedan dess. Efter 33 år har jag ännu inte tröttnat, säger han om platsen.

undefined
Bygget är snart klart. Ewa Hallgren och Alicia Lindby inspekterar altanen där de som vill bo med högre standard än husvagn och tält kan hyra veckovis i sommar.

När Ewa och Sivert tog över var campingen sliten, det saknades toaletter och rinnande vatten. I takt med att Gotlands besökssiffror näst intill tredubblats har de envist trott på framtiden.

– Det handlar om utveckling, man måste framåt, säger Ewa Hallgren och får medhåll:

– Gotland har något som man inte kan få någon annanstans. Jag tror på besöksnäringen, säger Alicia Lindby och berättar att den vedeldade bastun under "outdoor-veckan" i maj är en av alla utomhusaktiviteter med ett nätverk av andra lokala företagare.

undefined
En vedeldad bastu strax ovanför stranden är centrum i satsningen som Alicia Lindby ser fram emot under outdoor-veckan i maj.

Färjepriserna framåt är nu den avgörande frågan för öns utveckling, menar hon.

– Hela Gotland är beroende av att alla har möjlighet att ta sig hit.

Sivert Hallgren konstaterar att det finns byggrätt för att dubbla antalet kvadratmeter boende på området. Med samma takt skulle han fylla 100 innan de var byggda.

– Du tog det, säger han om det faktumet och skrattar över sin vilja att fortsätta jobba:

– Vi tror på framtiden. Den dag vi ser att det blir bra biljettpriser – då ligger vi i startgroparna.

undefined
Stranden vid Åminne rensas från släke av Sivert Hallgren hela året.
Åminne fritid och camping

Ägs av Ewa och Sivert Hallgren, sonen Marcus finns som delägare också med i besluten.

Med kiosk, städ, reception och vaktmästeri anställs sommartid drygt 10 personal, förutom Alicia Lindby som jobbar året runt.

Restaurang och butik arrenderas ut till andra.

3 000 kvadrat boendeanläggningar finns på området, byggrätt finns för 3 500 kvadratmeter till.

55 hus och stugor ger 291 bäddar, 50 markerade campingplatser med el i stolpe, och 30 tältplatser ytterligare platser.

Källa: Åminne fritid och havsbad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!