Enklare regler för avverkning i höst
Nya regler väntar öns skogsägare i höst som förenklar rutinerna inför en avverkning. En anmälan till länsstyrelsen räcker - sedan är det fritt fram att hugga om ingen hört av sig inom sex veckor.
Plantdags. Jessica Hermansson planterar ett markberett hygge i Gothem. Hon brukar hinna 1 300 plantor om dagen. På hela Gotland sätts varje år cirka 1,8 miljoner skogsplantor berättar Ingmar Danielsson vid länsstyrelsens avdelning för skogsbruk.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
- Den 1 september väntas regeringen besluta om förändringar i skogsvårdslagen, berättar Ingmar Danielsson på länsstyrelsens avdelning för skogsbruk.
- För markägaren innebär det nya att man bara behöver skicka in en anmälan och berätta vad man tänker göra. Sedan har vi sex veckor på oss att meddela beslut. Har man inte hört något från oss på den tiden är det i princip grönt att börja såga.
- I dag måste man först göra en ansökan om avverkning och sedan ska vi undersöka om det finns nyckelbiotoper, kulturvärden som ska skyddas eller om det finns andra orsaker till att man antingen ska stoppa en avverkning eller ge tillstånd, kanske med krav på hänsyn.
Lång väntan
I dag betyder det att väntan kan bli lång. Och det kan ta tid när ett ärende ska beredas av olika expertmyndigheter inom länsstyrelsen. Nu är det inte meningen att handläggningen ska bli slapphänt i och med den stundande förändringen. Men tidspressen ökar på myndigheten.
- Fast i dag är det inte så lång väntan. Om det inte finns några särskilda miljövärden brukar vi kunna ha ett besked om avverkning på tre veckor, fortsätter Ingmar Danielsson.
Natur- och kulturvärdena är väl kända och dokumenterade i dag och i ungefär 80 procent av fallen, kan beslut tas vid skrivbordet.
- Vi litar på våra system med inventeringar och annan information. Däremot när det handlar om slutavverkning för att marken ska läggas om till åker måste kulturvårdarna alltid åka ut. När man sätter plogen i marken försvinner ju lämningarna för gott.
Sällan nej
Hälften av alla ansökningar om slutavverkning i fjol handlade om att lägga om skog till åker eller bete. Och det är sällan det blir nej.
Dagens regelverk på Gotland är bland annat baserat på att markerna är svårföryngrade till följd av envis försommartorka.
Just nu pågår en omfattande skogsplantering på Gotland. Omkring 1,8 miljoner plantor (!) ska i marken. Några av dessa fick närkontakt med myllan på ett hygge i Gothem nära Majsterrojr i går tack vare Jessica Hermansson, som bebor och driver Botvalde gård tillsammans med maken Fredrik.
- Här skulle väl egentligen redan ha varit planterat men det är så svårt att få tag i plantor!
Hon gillar verkligen att ge sig ut, rustad med plantor i den enda korgen och kaffe och tilltugg i den andra. Just den här dagen får hon också goda råd på plats av Ingmar Danielsson.
- Tänk på att ormbunkarna kan kväva plantorna. Dom stjäl ljus och näring och kan dessutom skicka ut en kemikalie som gör att bara ormbunkarna själva överlever!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!