Gården bjöd in till corona-fritt gos med lammungar

I en tid av social distansiering när vi inte längre får krama våra medmänniskor kan man alltid krama lammungar. I lördags bjöd Christina och Janne Näslund in till ulligt kel i vårsolen.

5-åriga Molly Söderholm är minst sagt van med djur då hon går på Suderängens förskola i Gothem, som är ett bondedagis där barnen får lära sig allt från att mata napplamm till att städa i kaninburen.

5-åriga Molly Söderholm är minst sagt van med djur då hon går på Suderängens förskola i Gothem, som är ett bondedagis där barnen får lära sig allt från att mata napplamm till att städa i kaninburen.

Foto: Malin Stenström

Gothem2020-05-10 19:36

Vad ska man göra när alla evenemang ställs in och besöksnäringen sinar? Den frågan ställde sig lammbonden Christina Näslund och Gothemsbon Consuelo Griggio, som driver "Your Gotland Tours". Resultatet blev en guidad tur bland lammungar, kalvar och kattungar på Nors ekogård.

– Vi måste stödja varandra i tider likt dessa och i väntan på turismen är det här en bra tid att experimentera och se vad som funkar, konstaterar Consuelo Griggio.

I lördags var det premiär. En blygsam skara på tio personer samlades på Christina Näslunds familjegård i Gothem, där hon och maken Janne Näslund driver sin ekologiska verksamhet.

– Det är jättekul att folk vill komma hit så att vi kan visa vad vi gör och att djuren mår bra, säger Christina.

– Turisterna frågar efter sådant här. Det är många som inte har en susning om hur en lammgård funkar, då kan vi bli ambassadörer, fortsätter Janne.

Medan Christina berättade om lamning, tackvändare och klövvård fångade Janne in lammungar som han sedan lät barnen klappa. 5-åriga Molly Söderholm var snabbt framme.

Med sig till Nors ekogård hade hon farmor Britt-Marie Björklund.

– Jag läste om det här på Facebook. Jag är uppvuxen en bit bort och Mollys pappa hade sin dagmamma här, så det är ren nostalgi att komma hit, säger hon.

Ann-Christine Hellström och barnbarnet Einar Hellström, 3,5 år, hade tagit sig från Visby och Väskinde till Gothem.

– Jag tycker att det här är toppen. Jag växte upp på en bondgård så jag älskar det här, det passar både små och stora. Jag skulle kunna strosa runt här hur länge som helst, säger Ann-Christine och fortsätter:

– Det här behövs i tider likt dessa, när allt ställs in. Det är lovvärt. Jag har jobbat inom psykiatrin i många herrans år och jag vet att den här isoleringen tär hårt på människor.

– Ja, jag är glad att jag bor på landet i tider likt dessa, säger Britt-Marie Björklund.


Efter rundvandringen bjöds det på sockerkaka med jordgubbar och kaffe till de stora och saft till de små. 3,5-åriga Einar slocknade gott i Ann-Christines famn.

– Det blev nog lite för mycket frisk luft, skämtar hon.

När gästerna hade åkt hem kunde Christina och Janne konstatera att de fått mersmak. Så den 23 maj klockan 11 bjuder de in till ett nytt besök.

– Då kommer lammungarna att vara ute på åkerbete, berättar Christina.

I lördags var första gången som Christina och Janne Näslund bjöd in allmänheten till sin ekogård i Gothem.
I lördags var första gången som Christina och Janne Näslund bjöd in allmänheten till sin ekogård i Gothem.
Karta: Nors ekogård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!