Hårt tryck efter lediga fritidshus på landet

Coronaeffekten märks på fritidshusmarknaden. När många semestrar på hemmaplan skjuter priserna i höjden. Gotland är nu näst dyrast i landet.

Redan samma dag som kontraktet skrevs kunde Monica Gullin få nyckeln i sin hand. Drömmen om eget fritidshus blev verklighet efter flera skenande budgivningar. Nu njuter hon av lugnet i Gothem.

Redan samma dag som kontraktet skrevs kunde Monica Gullin få nyckeln i sin hand. Drömmen om eget fritidshus blev verklighet efter flera skenande budgivningar. Nu njuter hon av lugnet i Gothem.

Foto: Henrik Radhe

Gothem2020-10-18 12:23

Intresset för fritidshus har stigit i landet under pandemin. Antalet affärer har ökat, så även priserna. På Gotland har priserna ökat med åtta procent under de senaste tolv månaderna och medelpriset för ett fritidshus på ön slås bara av Stockholms län.

– 2019 var ett riktigt bra år, men 2020 är ännu bättre. Om vi i fjol hade fem sex spekulanter har vi i år det dubbla, och prisbilden är en helt annan, säger Eric Randlert på Mäklarhuset.

För ett fritidshus som såldes för 800 000 kronor i fjol, menar han, får säljaren i år drygt en miljon. 

– Vi har haft flest gotlänningar bland de intresserade, men de som köper har mestadels varit fastlänningar. Att priserna har gått upp är en orsak till det, säger han och menar att coronapandemin märks på affärerna.

Fler väljer att vara hemmavid, och gränserna för om man jobbar från en fast arbetsplats eller hemifrån har suddats ut.

Den bilden delas av Bernt Björkqvist på Svensk fastighetsförmedling. 

– Pengarna blir kvar i Sverige. Ska en familj åka till Thailand kan det kosta 100 000 kronor, de pengarna satsar man nu på fritidshus, säger han.

Att priserna har fortsatt upp menar han är positivt, om man är säljare. Men det finns också de som är mer försiktiga och håller på sina fritidshus över vintern.

– En del väljer att sälja nästa vår istället, säger Bernt Björkqvist och tror att 2021 därmed kan börja lika starkt som 2020 slutar.

Just nu har han ett fritidshus i Fårösund på väg in och han säljer ett annat i Tofta – ett fritidshus från 1978 på 81 kvadratmeter. Begärt pris är 3,5 miljoner kronor.

– Det var många och tittade på visningen i lördags. Flera fastlänningar, men också gotlänningar och på fredag kommer ett sällskap från Tyskland för att titta på två eller tre objekt, säger Bernt Björkqvist.

Ett oväntat problem, för att vara så här sent på hösten, är att få hit spekulanterna till visningarna.

– Det har varit svårt att få biljetter på färjorna, säger han.

Visbybon Monica Gullin hör till dem som har jagat fritidshus länge, faktiskt hela våren. Men priserna har skenat ifrån henne.

– Jag har varit med om fritidshus utan avlopp eller vatten som har gått från 775 000 kronor till 1,4 miljoner. Jag är ensamstående 50-åring och jag har inte den budgeten, säger hon.

Glädjen var desto större när hon i mitten av juli fick tillgång till sitt paradis, strax intill kyrkan i Gothem.

– Jag är alldeles kär, säger Monica Gullin medan eftermiddagssolen fortfarande värmer mot ladans vägg.

Hon bor i bostadsrätt i Visby och hade redan lån. Banken gav henne en gräns för vad ett fritidshus fick kosta. Monica berättar om idyllen i Anga, som steg 600 000 i budgivning och gick henne ur händerna. 

Hon gav sig inte, och redan samma dag hon vann budet på det röda torpet i Gothem fick hon nyckeln.

– När mäklaren ringde fick jag gåshud och håret reste sig på mig, säger Monica Gullin och berättar hur hon första semesterdagen i somras kunde fira med champagne på trappan med vänner.

Flera månader som spekulant har givit Monica Gullin nyttiga erfarenheter, som hon gärna delar med sig av. Även om allt känns bra vid en visning är det ofta saker som behöver göras. Själv har hon fått borra ny brunn för vatten.

– Bestäm hur mycket du har råd med och sätt en högsta gräns. Titta över vad det kommer att kosta att renovera så som du vill ha det, de pengarna måste du ha kontant och dem får du inte låna till, säger hon.

Fakta

Medelpriset för ett fritidshus på Gotland har ökat 8,1 procent under de senaste 12 månaderna.

Ett gotländskt fritidshus kostar i genomsnitt 2 720 000 kronor, vilket är näst mest i landet.

Bara i Stockholms län kostar fritidshusen mera, 2 880 000 kronor i genomsnitt.

Vilapriserna har under samma tid ökat med 15 procent på Gotland, vilket är den största ökningen i landet. 

Billigast är fritidshusen i Kronobergs län, där de i genomsnitt kostar 942 000 kronor.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!