Med siktet inställt på omkring 120 gäster, dukade Gothems sockenförening upp för kaffikalas. En timme efter man öppnat hade en bra bit över hälften av beräknat antal tagit plats för att avnjuta de godsaker som bjöds.
För Kim Svärdman och hennes dotter Isolde Sarno, 3 år, var det premiär på kaffikalaset.
– Det här är första gången vi är här, vi har precis flyttat hit, säger Kim Svärdman.
De flyttade till Gotland för två år sedan, men har bott i Väskinde fram tills i höstas. Kim tror inte att de kommer orka äta av alla sorter på plats, men för Isolde Sarno, som hunnit testa flest kakor av dem båda när vi pratar med dem, fanns hittills en klar favorit.
– Katalankakan var godast, säger hon.
Katalankakan hade även den premiär på kaffikalaset, för den var en av flera nykomlingar som trängdes lite extra i år på kakfaten.
– Ja i år blev det 19 sorter. Vi var så ivriga att det bara rasslade fram sorter som vi ville göra. Vi brukar göra 18, säger Christina Näslund, som är ordförande i Gothems sockenförening, och fortsätter:
– Vi har de som vi alltid måste ha; saffransbulle, mandelmussla, smörkringla och struva. De är heliga på det här kalaset. Men i år har vi provat bland annat napoleonhattar, katalaner, kattungor och hallonbiskvier med guld på.
Vad är hemligheten bakom en bra kaka?
– Smör, bra ägg och sen intresse och nyfikenhet. Man måste våga sig på.