En ny generation odlare växer upp på Gotland. Det märker öns trädgårdsmästare tydligt.
– De vill helst ha något som är vackert, men som går att äta, säger Hans Lind på Växthuset Linds i Visby och tipsar om grönkål som går att skörda även mitt i vintern.
Intresset för att odla det som är ätbart har skyndats på av pandemin, som orsakat brist på fruktträd och bärbuskar som vinbär och krusbär hos vissa leverantörer.
– Alla är hemma och ska odla och mysa till det. Tomater och chili vill många odla och man kan lätt få fram chilifrukter till grillsäsongen, säger Hans Lind.
Att många är hemma istället för att resa iväg, som man gjorde somrarna innan pandemin satte stopp för det, tror Josefine Karlsson som driver Kryddsmedjan har bidragit till odlingsboomen.
– En stor del av våra kunder har varit 60 plus och vi trodde att det skulle bli nattsvart, men så blev det inte. Istället dök det upp massor av yngre, plus de äldre, säger hon.
Olika sorters tomater, och mer eller mindre heta chilisorter, är heta trender i år.
– Många vill testa att odla själva, det är ett enormt intresse och det går inte att nog underskatta Mandelmanns betydelse på tv. Helst skulle nog många vilja ha både en ko och en höna och även om man så bara har en balkong så vill man odla, säger Josefine Karlsson.
Populärt är också olika sorters kål, som går att så tidigt och ger riklig skörd.
– Man använder kål på ett annat sätt i dag. Svartkål, och grönkål som man gör grönkålschips av i ugnen med olja och lite salt på, säger Josefine Karlsson.
Hon menar att odlandet för många har blivit ett sätt att slippa ifrån en digital vardag med mobiler och datorer.
– Jag tror att det är drömmen om ett enklare liv och det är fantastiskt kul att så många börjar odla, säger hon och berättar om en annan växande trend – mikrogrönt, där till exempel solrosfrön sås i ett fönster inomhus och på kort tid ger näringsrika skott att skörda.
I fönstren hos Karolina Björk i Gothem spirar tomater och chili, där Jamaican Bell är den absoluta favoriten.
– Den är mild och god med enorma plantor, förra året gjorde jag tio liter chilisås, säger hon och visar odlingstunneln som ger familjen fräscha grönsaker året om.
90 kvadrat under plastbågar är faktiskt större än den lägenhet familjen lämnade i Sundbyberg, när de flyttade till Gothem för att bli självförsörjande på grönsaker.
– Det är ett nederlag att köpa grönsaker, säger Karolina Björk och berättar hur hon torkar och fryser in överskottet för att använda under vintern, där mustiga tomatsoppor hör till favoriterna.
Själv menar Karolina Björk att hon kan anses som slarvig, men odlandet sker med glädje, är lustbetonat och inte alltid efter givna regler.
– Titta här, säger hon och lyfter ett helt stånd potatis med grepen ur jorden. Överskottet från i fjol av purjolök och potatis har hon jordslagit, frostfritt har grönsakerna klarat vintern perfekt och är färska och fräscha fortfarande.
Förutom tomat och chili är Karolina Björks tips till den som är grön på odling att våga prova squash.
– De är tacksamma och kommer fort, har man barn kan man förodla den inne och då blir det en kul grej att plantera ut dem sedan.
Den som har plats att förvara svalt kan prova vintersquash.
– Man kan lagra dem ända fram till våren och göra tacoröra på dem. Mina barn vet nog inte hur mycket vintersquash de äter, säger hon.