Hoppas på 20 jobb vid Gothem-hopp

Gårdsslakteriet Gothemsgården satsar på ökad lammproduktion och den gotländska marknaden. I går invigdes slakteriet och i mitten av mars börjar produktionen.- Vi hoppas på sikt att kunna anställa ett 20-tal personer, säger ägaren Mikael Tranefalk.

Landsbygdssatsning. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård invigde Mikael Tranefalks och Sabine Nymans Gårdsslakteri Gothemsgården.FOTO: ROLF JÖNSSON

Landsbygdssatsning. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård invigde Mikael Tranefalks och Sabine Nymans Gårdsslakteri Gothemsgården.FOTO: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

gothem2012-02-24 04:00

Intresset var stort och "alla" engagerade inom gotländsk lantbruk, livsmedelsproduktion och bygdeutveckling verkade vara på plats i går när det nya slakteriet invigdes vid Magnuse i Gothem. Öppet hus, rikligt med snittar, bubbel i glasen och bandklippning stod på schemat för dagen.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård invigde den nya satsningen, som hon lyfte fram som ett hopp för den gotländska landsbygdsutvecklingen.

- Här har vi två unga personer som är beredda att satsa engagemang och kapital, och med den bakgrund och erfarenhet så de kan ta sig an utmaningen. Vi är glada för att ni satsar på landsbygden, sa Cecilia Schelin Seidegård.

Gotlands nya slaktbolag, Gothemsgården Gotland AB, drivs av Mikael Tranefalk och Sabine Nyman, som jobbat intensivt för att få allt i ordning till invigningen.

- Det känns jättekul att intresset är så stort, säger Sabine Nyman.


Start i mars
Köpet av Sabines morfars och mormors gård blev klart i juni och nu har den tidigare ladugården för mjölkkor byggts om till slakteri.

På gården finns även ett nybyggt lammhus för 350 tackor.

Sabine Nyman och Mikael Tranefalk har båda erfarenhet från livsmedels- och restaurangbranschen. Sabine som kallskänka och Mikael har byggt upp företaget Mikaels livlina som producerar färdigmat till butikerna landet runt.

I det moderna slakteriet i Gothem räknar de med att producera krav-godkända produkter och de kommer att kunna ta emot runt 20000 lamm om året och som mest 3500 nötdjur.

Gothemsgårdens produktion börjar i mindre skala med i första hand den egna lammproduktionen som grund. Men målet är att växa och bli slakteri för fler gotländska lammproducenter och nötuppfödare.


Stort intresse
Enligt Mikael Tranefalk är intresset stort på fastlandet, men i första hand satsar de på butikerna på Gotland och målet är att slakteriet ska vara lätt tillgängligt för de gotländska lammproducenterna.

- Vi vill stimulera lammuppfödare så att de satsar på lammproduktion. Tanken är att man ska få slakta på de tider man själv vill. Vi kommer också att satsa mycket på att det ska finnas gotländskt lammkött i butikerna på ön, säger Mikael Tranefalk vidare.

Alla var där när gårdsslakteriet i Gothem invigdes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om