Nu säljer familjen sin satsning i Gothem

I Gothem är just nu både gamla skolan och lärarbostaden till salu. Skolhuset är vandrarhem och restaurang, men det blir upp till en ny ägare att avgöra framtiden.

Gothem logi är till salu. Henrik Malm med familj menar att allt har sin tid. Efter sex somrar hoppas de att någon annan tar över. Antingen med att driva vandrarhemmet vidare, eller att bygga om skolan till lägenheter.

Gothem logi är till salu. Henrik Malm med familj menar att allt har sin tid. Efter sex somrar hoppas de att någon annan tar över. Antingen med att driva vandrarhemmet vidare, eller att bygga om skolan till lägenheter.

Foto: Henrik Radhe

Gothem2024-08-14 05:15

Det var våren 2019 som familjen Malm köpte den gamla skolan i Gothem, som under drygt tio år då fungerat som vandrarhem och boende. Nu säljer de allt.

– Det har varit en process, och om det är någon i familjen som varit en bromskloss så är det jag, säger Henrik Malm och berättar att beslutet att lägga ut Gothem logi till försäljning togs redan i vintras.

undefined
Gothem logi är till salu. Henrik Malm med familj menar att allt har sin tid. Efter sex somrar hoppas de att någon annan tar över. Antingen med att driva vandrarhemmet vidare, eller att bygga om skolan till lägenheter.
undefined
Henrik Malm har ett långt förflutet i krogbranschen och hoppas för Gothems skull att restaurangen blir kvar om skolhuset får ny ägare.

Sommaren 2024 blev familjens sjätte, och förmodligen sista, med att driva vandrarhem och restaurang.

– Det är vemod i den form att vi tycker så väldigt mycket om Gothem. Människorna som bor här är helt underbara, säger Henrik Malm och berättar hur familjen, hustrun Annika och barnen Linnea och Ida, genast blev väl mottagna när de flyttade in på vårvintern 2019.

undefined
Här går gränsen i dag, mellan gästerna i vandrarhemmet och Henrik Malms familj som bor i två av de gamla skolsalarna.
undefined
Den som köper gamla skolan får också en hel gymnastiksal med ribbstolar och allt.

Två av skolsalarna i bottenplan har fungerat som familjens eget privata boende.

– Första sommaren började vi själva i liten skala, jag serverade och frun lagade maten, säger Henrik Malm och berättar att de båda hade ett förflutet i krogbranschen.

Från fyra dagar i veckan utökades restaurangverksamheten till att välkomna matgäster sju dagar i veckan sommartid. Då med hjälp av några anställda till.

– Jag städade på dagarna, serverade på kvällarna, och klippte gräset på nätterna, säger han och berättar att han också jobbar som ingenjör i Fårösund, och att Annika jobbar med egen firma som massör.

undefined
Att lämna Gothem fyller Henrik Malm med blandade känslor. "Det är en helt otrolig bygd", säger han.
undefined
Köket i restaurangen utanför vandrarhemmet har varit i drift i sommar. Hur det blir nästa sommar återstår att se.

Trots, eller kanske tack vare, att restaurangen ligger just i Gothem och någon mil från större samhällen, har de 80 sittplatserna ofta gått att fylla.

– V har haft två sittningar per bord på kvällarna, från vecka 27 till vecka 32 har det varit bra, säger Henrik Malm.

Den gångna sommaren har antalet öppna kvällar minskats. En av anledningarna är att Annika har fått mer och mer att göra i sitt andra företag, med massage och som yogalärare. Men också att de två barnen börjar bli större.

– Allt har sin tid. Linnea och Ida är 12 och 15 år och här är man alltid nära, men ändå frånvarande. Vi har inte kunnat resa eller åka bort på somrarna, säger han och menar att döttrarna nu ser fram mot att få flytta till stan, skolan där och kompisar.

undefined
Henrik Malm berättar att det finns gott om arbetsuppgifter för den som tar över, att klippa stora delar av 16 000 kvadratmeter tomt tar sin tid.

I helgen lades fastigheten via mäklare ut på Hemnet till försäljning. Intresset har varit stort, med många nyfikna på det udda objektet: 21 rum och kök, med egen gymnastiksal, slöjdsal i källaren, och möjlighet att köpa även lärarbostaden intill som också är till salu.

– För samhället här i Gothem skulle jag gärna vilja att den som köper skolan driver restaurangen vidare, för alla bofasta och stamkunder, säger Henrik Malm.

Däremot menar han att det gamla skolhuset öppnar för en rad alternativa möjligheter. 

– Vi vet att det finns en otrolig brist på bostäder på landsbygden. Att göra lägenheter av något slag vore otroligt bra. Det skulle gå att bygga om till äldreboende eller hyresrätter, åtminstone med sju lägenheter, säger han.

undefined
Även den gamla lärarbostaden intill vandrarhemmet är till salu. Där finns en förskola som hyresgäst.

Hösten är redan bokad, bland annat av kyrkan för konfirmationsläger. Familjen Malm har inte bråttom, men hoppas hitta en köpare under hösten.

– Äger vi det fortfarande nästa sommar kör vi då också, men om barnen fick bestämma skulle vi flytta till stan till skolstarten redan på måndag, säger Henrik Malm.

Med sex år i backspegeln är han fylld av tacksamhet:

– Jag hade aldrig velat ha det här ogjort. Vi har lärt känna så otroligt mycket folk och det här är en fantastisk bygd. Min morfars storebror Rudolf var lärare här och att lämna huset, det gnager lite, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!