Radionördar på ön når ut i världen

Teknik, kommunikation över världen och livräddning – det är vad Sveriges radioamatörer sysslar med. Ett sällskap radioentusiaster samlades i Gothem för att hitta nya kontakter över världen med hjälp av radio.

Entusiast. Ann Lundell har fått intresset genom sin man och hoppas att fler tjejer ansluter sig.

Entusiast. Ann Lundell har fått intresset genom sin man och hoppas att fler tjejer ansluter sig.

Foto: Annie Lindström

Gothem2017-07-31 08:50

Sveriges radioamatörer, eller som de själv kallar sig – ”radionördarna”, är ett gäng sändningsamatörer och allmänt radiointresserade som tillhör SSA, Sveriges Sändningsamatörer. De har omkring 3000 aktiva medlemmar med ett brinnande intresse för radio. Klubben träffas för att sända, prata och andas radio.

När de samlas i Hangarebod i Gothem är det radioväder. Solen skiner vilket gynnar den utplacerade solcellen att ge kraft till radion. Vädret i sig har sedan ingen större betydelse för radiosändningarna, utan det är konditionerna ute i atmosfären som avgör hur långt ut i världen man kan nå. De har fått kontakt med länder runt om i hela världen, men väntar ännu på att USA ska vakna. Det pratas om frekvenser, kortvågor, manipulatorer – det blir en utmaning för den okunnige att hänga med i samtalen. Gunnar Törnqvist är en av amatörerna som ivrigt berättar om sin utrustning och hur den används medan han pekar på en drake i luften.

– Draken fästs med en stängseltråd i bryggan och fungerar som antenn, som sen kopplas in till radion. Själva radion är som en liten, komplicerad dator. Med den kan man kommunicera med omvärlden, prata lokalt och mycket mer.

Rikard Wärff har hållit på med radio sedan 1957. En riktig veteran som jobbat med radio både till sjöss och under 30 år på Tingstäde Radio. Med stort intresse delar han gärna med sig av gamla radiohistorier han upplevt under åren.

– När jag var till sjöss luciamorgonen 1961, låg vi utanför Indonesien och det började brinna i akterskeppet. Vi lyckades bekämpa branden men när de skulle starta maskineriet på båten var det gas i maskinen och det blev en explosion. Eftersom jag bodde i andra delen så hade jag radiostationen där och fick sända till SOS. Tyvärr var det flera man som gick bort i explosionen. Men tack vare att jag kunde sända till SOS så blev vi räddade och bogserade till en hamn i Singapore, berättar han.

När de träffas på Gotland har de en så kallad ”field day”, vilket innebär att de ses ute och kör radio, utan varken el eller internet. Radioamatörerna har varit till hjälp vid bland annat bränder och är aktiva i civilförsvarsföreningen samt inom försvaret. Skulle hela samhället slås ut, vid till exempel en jordbävning, så finns radioamatörerna till hjälp med kommunikation då telegrafi inte är lika sårbart som datorer och mobiltelefoner. Signalerna tål störningar och går nästan alltid fram. Rickard Wärff berättar att sällskapet är som en stor familj. De sänder över hela världen och har alltid något att diskutera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om