Vattendetektiverna jagar läckor och brott

Vattenläget börjar bli akut och hos regionen räknas nu varje liter. Ändå förekommer det stölder och olovligt nyttjande av de gemensamma tillgångarna.

Vattenmätartekniker Andreas André lyssnar efter eventuella läckor på ledningarna. Med hjälp av digital utrustning kan han från bilen läsa av hushållens vattenmätare, för att se hur mycket vatten de gör av med.

Vattenmätartekniker Andreas André lyssnar efter eventuella läckor på ledningarna. Med hjälp av digital utrustning kan han från bilen läsa av hushållens vattenmätare, för att se hur mycket vatten de gör av med.

Foto: Henrik Radhe

Gothem2021-07-28 06:01

Rekordmånga besökare på Gotland har fått vattentillgången att sina. De allra flesta sparar på vatten och respekterar de bevattningsförbud som råder, men inte alla. Till teknikförvaltningens kundtjänst och personalen vid Region Gotlands vattenverk, som sköter tillsynen, kommer inte sällan telefonsamtal med larm om överträdelser.

– Det är lite KGB, står grannen med trädgårdsslangen eller tvättar bilen ringer man oss, säger Leif Thomsson, tillförordnad avdelningschef, och berättar vad som mött den personal som då har ryckt ut.

Vattenspridare på gräsmattor, biltvätt på gatan och påfyllning av stora uppblåsbara pooler har förekommit – automatpåfyllning av pooler när vattnet dunstar, säger han, är svårare att avslöja. De som ertappats har försökt att förklara sig: "Jag tänkte mig inte för". 

– Varje persons engagemang spelar stor roll. Varje liter vatten räknas, säger Leif Thomsson om det allvarliga läget just nu.

Med löften om att inte göra om det ger en enstaka överträdelse inga påföljder. Men om det fortsätter kan regionen gå så långt att man faktiskt stänger av vattnet för en fastighetsägare, något som hänt vid några tillfällen de senaste åren.

Trots att 1 000 liter vatten bara kostar drygt 15 kronor har det även förekommit fastighetsägare som valt att helt koppla vattnet förbi mätarna, för att slippa betala.

– Det är stöld och det blir polisanmälan, vilket vi också har gjort, säger Leif Thomsson.

När de boende i ett område gör av med mer vatten är normalt skickar regionen ut sin personal. 

– Bara vi har bilarna ute och visar oss ser vi att förbrukningen sjunker, säger han.

I området kring Åminne i Gothem har det gått åt ovanligt mycket vatten per dygn den senaste tiden. Vattenmätartekniker Andreas André åker ut för att se om han kan se spår av överträdelse, eller hitta ledningar som läcker. 

– Vintertid går det åt 7 kubik per dygn, nu var förbrukningen uppe på 70 kubik, säger han och förklarar hur detektivjobbet går till.

Digitala mätare kan kopplas upp mot antenner på bilen och Andreas kan utifrån fjärravläsa den exakta förbrukningen i varje hus. Regionen tar hjälp av ny teknik och tar senare i år ytterligare steg för att kunna läsa av kundernas kontinuerliga vattenförbrukning. I den senaste upphandlingen av sopbilar finns teknik som gör att vattenmätarna blir avlästa varje gång sopbilen stannar för att tömma en tunna.

– Vi hade förhoppningen att vara igång redan, men så kom corona och semestrar. Efter sommaren hoppas vi vara igång med det, säger Andreas André.

Felsökningen i Gothem ger ett larm om en möjlig vattenläcka på ett rör. På en adress en bit därifrån lyssnar Andreas på en ventil, där mätaren i fastigheten inte tycks fungera.

– Jag ska be om en kontrollavläsning, det har vi rätt att göra, säger han och förklarar att själva mätaren är regionens utrustning.

Nyare mätare kan visa dygnsförbrukning hela 460 dagar bakåt i tiden, månadsavläsning tre år, och de senaste modellerna också hur mycket vatten hushållet har använt per timme.

Det bevattningsförbud som nu råder kommer att fortsätta gälla åtminstone två månader framåt – något beslut om vilket datum det upphör finns inte och beror helt på hur varm och hur mycket regn som faller under resten av sommaren.

– Det kan dra ut på tiden in i oktober, det beror på hur vi återhämtar oss, säger Patrik Johansson, chef på regionens vattenenhet.

Fakta

Under hösten räknar regionen med att den nya tekniken med automatisk avläsning av hushållens digitala vattenmätare från sopbilarna ska börja fungera.

Ljugarn är testområde redan nu för hur fjärravläsning av öns tätorters vattenmätare kan ske. Med hjälp av radiosändare i samhället skickas mätarställningarna vidare till regionen.

De nya mätarna kan också själva lyssna efter misstänkta läckor på ledningarna, för att så tidigt som möjligt upptäcka när vatten försvinner ur ledningssystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!