38 ton sötsaker har bytt ägare

Vi är världsbäst på godisätning, vi svenskar. Eller världssämst, beroende på hur man ser på det.Klart är i alla fall att godis är gott. Bara under påskhelgen har det snaskats 38 ton på Gotland.

Gotland 2010-04-06 04:00
Svenskarna äter mer godis än någonsin. Mest i världen, 17 kilo per person och år. Den genomsnittlige EU-medborgaren äter 7 kilo.
Det är ingen tillfällig trend. Svenskarna har varit godisråttor sedan mitten på 1800-talet, då landet blev självförsörjande på sockerbetor och sötsaker blev folkligt billiga.
En fjärdedel av den energi vi konsumerar kommer från socker. Livsstilssjukdomarna ökar och larmklockor klingar hos bland annat Världshälsoorganisationen.
Nu höjs forskarröster som vill att staten inför sockerskatt, på samma sätt som man gjort
med tobak och alkohol.
Det är främst smågodiset som ligger bakom ökningen. Det tror Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken "Godis åt folket" som kom ut i fjol.
- När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar. På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan 50 och 100 sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund till SVT:s Rapport.

Godisrea
Under påskhelgen äter vi svenskar 6 000 ton godis - alltså 38 ton bara på Gotland, i snitt 6 hekto per person. Kampen om köparna är hård - och prisdumpning sker.
Måndagen före påsk sänkte Ica Maxi - och hela den butiksgrupp de tillhör - från ordinarie 7 kronor hektot till 2.90. Förlustpris - och pall efter pall med lösgodis rullades in, tömdes och rullades ut.
Säljaren Göran Hellberg trodde dock inte priset var avgörande.
- Det är som med skinkan till julen - alla ska ha. Personligen tycker jag folk köper alldeles för mycket godis i påsk. Jag tycker inte man ska äta godis. Det tillför inget mänskligheten behöver. Hade jag haft barn hade de fått nötter och frukt i sina påskägg.

Reade inte
Filmbutiken Hemmakväll låg kvar på stadiga 8.99 per hekto - 6.99 om man köper minst ett kilo. Där var det ingen vidare snurr bland godisbackarna.
- Alltså, 2.90... det är ingen idé att försöka, suckade Patric Wretling Westman bakom kassan.
Lasse Lavergren köpte dock två rediga godispåsar till sina barnbarn.
- Några kronor hit och dit spelar ingen roll. Vi bor nära, så hit kan vi cykla.

Strategiskt
Nyöppnade godisbutiken Gottland i Visby låg på 5.99 kronor hektot. Försäljningen gick som smort, sade säljaren Josefin Ekman.
Ylva Svangren handlade godis med sina söner, sju och tio år. Hon var mycket strategisk.
- Det här är en liten muta för att de ska följa med och storhandla mat sedan. Här får de välja vad de vill ha.
I rimlig mängd, ska tilläggas. Och på stora mataffären, där skulle det icke handlas godis.
- Det är alldeles för mycket fokus på godis och mat under helgerna. Det är ett dilemma. Vi är ju godisgrisar allihopa. Men vi orienterar i alla fall i påsk, hela familjen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!