Bara under förra året betalade Region Gotland tillbaka 5,5 miljoner till de som ansökt om bygglov. Det är minskade intäkter till följd av att Region Gotland inte hållit tidsfristen om 10 veckor. Men nu ser det kanske ut att ha vänt efter att färre ärenden har tillkommit och konsulter anlitats.
– Det är väldigt positivt att köerna minskar. Det är färre sökare än tidigare och i sig är det ju bra för köerna hos Bygglov, men med ett lågt inflöde av ärenden så är det också färre byggprojekt. Bra för bygglovsköerna men sämre för samhället, säger Andreas Unger.
Ansökningarna borde därför gå snabbare nu än tidigare. Den höga inflationen har lett till att trycket på bygglovsnämnden varit extremt högt. Men Andreas Unger säger att det blir svårt för byggentreprenörer och privatpersoner att hålla tempot i längden och att det är först nu vi ser en konsekvens av det.
– Du kan inte springa ett maraton som en sprinter löper 100 meter, säger Andreas Unger.
Redan under 2018 var det problem med bygglovsköerna på Gotland. Men det var också då den nya lagen om tidsfrist och rabatt på bygglovsärenden började att gälla. Region Gotland har inte mäktat med alla ärenden och den nya lagen har blivit en dyr historia.
Patrik Österbring har det senaste året varit chef på enheten Bygg inom Region Gotland. Han säger att de under hösten fick mer resurser och anställde konsulter för att arbeta bort eftersläpningarna. Det är stora intäkter som gått förlorade, medarbetarna har fått slita hårt och prioritera ned andra viktiga arbetsuppgifter.
– Det känns bra att köerna är nere. Ryggsäcken är borta kan man säga. Men det hänger på en skör tråd. Det krävs inte så mycket för att vi ska falla ner igen, säger Patrik Österbring.
Inflödet är en viktig faktor när bygglovsköerna bildas. Och det går i vågor, säger Patrik Österbring. Våren brukar vara en period där ansökningarna kommer in i högre grad än under januari och februari. Region Gotland arbetar för att inte falla tillbaka till de senaste årens bygglovsköer redan under våren.
– Ambitionen är att upphandla ett ramavtal för konsulter så att det inte blir en ryggsäck. En direktupphandling är på gång så att vi har en beredskap. Men vi har också timanställda, en pensionär och två studenter. Just nu känns det helt okej.
Nu aviserar regionen också att hela organisationen för bygglov organiseras om. Patrik Österberg går vidare till andra uppgifter inom förvaltningen och avdelningen, med 45 anställda, delas i tre enheter. Två enheter ska hantera bygglov och en ansvarar för tillsyn och inspektion.
Syftet är bland annat att förbättra arbetsmiljön, enheten har haft stora problem med hög personalomsättning de senaste åren vilket varit en bidragande orsak till de långa köerna.
– Vi vet att arbetsmiljön har stor påverkan på möjligheterna att klara rekryteringsutmaningarna. Om chefer och medarbetare trivs i sin vardag, då stöttar man varandra och bidrar till en attraktiv arbetsplats och en effektiv verksamhet. Det här handlar om att vidareutveckla våra arbetssätt, säger Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör.
Tre nya chefer ska styra de nya enheterna, och tills dessa är rekryterade blir Anna Malkan Nelson tillförordnad avdelningschef och Stefan Hallin tillförordnad enhetschef.