17 gårdar runt om på Gotland finns med i den nya studien från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Forskarna bakom studien ville se hur det regenerativa jordbruket bland annat kan bidra till kolinlagring i jorden. I regenerativt jordbruk använder man inte konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel. I stället använder man naturgödsel och varierad växtföljd för att förbättra jorden och öka den biologiska mångfalden.
– Vi har mätt positiva resultat för kolinlagringen och jordhälsan, men vi behöver följa upp gårdarna ännu mer i fortsättningen, säger Alena Holzknecht, en av artikelförfattarna bakom studien.
Det positiva resultatet innebär att jorden har varit hälsosammare på de gårdar som odlat regenerativt jämfört med konventionella jordbrukare. Jorden har alltså lagrat kol bättre, men att definiera metoden är inte helt enkelt.
– Regenerativt jordbruk är snarare ett synsätt på jordbrukande och jordhälsa. Man måste förstå ekosystemet och efterlikna det. Hur vi kan anpassa jordbruket efter den naturliga processen som sker i jorden, säger Alena Holzknecht, en av artikelförfattarna.
EU har satt som mål att hållbart jordbruk ska bli det ”nya normala” i stället för de nuvarande metoderna där man tillför konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Den nuvarande gör det svårare att lagra kol i jorden, utsläppen är större och konstgödseln leder till övergödning.
Forskarna bakom den gotländska studien tycker att det måste till en förändring i synen på jordbrukande och de tror att den svåraste utmaningen är den mentala skiftningen, inte den praktiska övergången.
– Det svåraste är att ändra tankesättet. Det blir en ursäkt att inte göra något annorlunda. Men många börjar se det viktiga med ekosystemet, säger Sabine Jordan, en av de ansvariga bakom studien.
– ”Det är för komplicerat”, hör man ofta från jordbrukarna, säger Alena Holzknecht.
Forskningsunderlaget som SLU tog fram kommer att vara en del av en större studie, ett EU-initiativ som omfattar 22 länder. De positiva resultaten kanske kan vända på framtidssynen för den regenerativa rörelsen.
– Många av de större företagen anpassar kanske bara en ekologisk princip i stället för att ändra hela synsättet på jordbruk. Vi måste uppmärksamma ”greenwashing:en”, säger Laerke Daverkosen, en annan forskare bakom den gotländska studien.