Ö-uppror inspireras av franska bönder

I vintras demonstrerade de genom Visby. Nu reser Landsbygdsupproret till Frankrike för att hämta mer inspiration. Gunnar Bendelin tycker att de franska böndernas sätt att protestera är intressanta.

Rebeller. Hösten 2009 demonstrerade arga franska bönder genom att kasta morötter mot en myndighetsbyggnad. Riktigt så drastiskt planerar det gotländska landsbygdsupproret inte att bli.foto: scanpix

Rebeller. Hösten 2009 demonstrerade arga franska bönder genom att kasta morötter mot en myndighetsbyggnad. Riktigt så drastiskt planerar det gotländska landsbygdsupproret inte att bli.foto: scanpix

Foto: CLAUDE PARIS

Gotland 2012-04-20 04:00

I början av maj reser en delegation med nio personer från Landsbygdsupproret på Gotland till Frankrike. I en vecka ska de studera småskalig produktion, mikroföretagande, landsbygdsutveckling och relationerna mellan stad och land.

- Vi har hört att stad och land hör ihop på ett naturligt sätt i Frankrike. Gör man något som är negativt för landsbygden där, så ställer stadsborna upp. Det skulle vara intressant att få veta vad man kan göra för att stärka en sådan kultur, säger Gunnar Bendelin, som tog initiativet till det gotländska Landsbygdsupproret.

Franska bönder har gjort sig kända för radikala grepp i sina protester mot sänkta spannmålspriser och försämrade villkor. Champs-Elysées har barrikaderats med halmbalar och brinnande bildäck, centrala Paris och stora motorvägar har proppats igen av traktorkaravaner i snigelfart.

Tänker ni låter er inspireras av de franska böndernas metoder?

- Det är intressant med deras utomparlamentariska metoder. Vi är ju också lite rebelliska i vår framtoning. Men vi har inte för avsikt att börja hota med så drastiska åtgärder, säger Gunnar Bendelin.

- Det är viktigt att ha globala perspektiv och inte bara navelskåda i den miljö där man själv är verksam. Jag tror att vi kan få en hel del impulser från dem för hur man på olika sätt ska kunna stimulera entreprenörskap, fortsätter Gunnar Bendelin.

Landsbygdsupprorets resa till Frankrike får ett EU-bidrag på 50 000 kronor. Övriga kostnader betalas av deltagarna själva eller de organisationer de företräder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om