Socialtjänsten medger misstag

Syskonen hade 13 socialsekreterare på 12 år. Nu medger socialtjänsten stora misstag i hanteringen av en gotländsk familj.

Gotland 2011-05-27 04:00

I mars förra året dömdes mamman av Gotlands tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha misshandlat sina barn och sin sambo. Advokaterna Eva Ernstson och Tomas Pettersson jobbade med målet.


Anmälan
Efteråt gjorde de en anmälan till Justitieombudsmannen och ville att JO granskar socialtjänsten i Gotlands region för handläggningen av ärendet. Advokaterna anser att handläggningen är bristfällig.

I ett yttrande till JO erkänner socialnämnden att handläggningen haft mycket stora brister:

Tretton olika socialsekreterare har varit inblandade sedan 1998.

Socialsekreterarna har inte känt till varandras uppdrag trots pågående insatser i samma familj.

Ärendet har varit aktuellt under många år, trots detta har socialtjänsten inte sett huvudproblematiken.

Trots att det kommit signaler om att ett eller flera barn hade blivit misshandlade blev inget av dem läkarundersökta.

Socialtjänsten har inte gjort utvärdering av beviljade insatser och man har haft svårt att avsluta utredning och fatta beslut när det hela tiden kommer in nya anmälningar i samma ärende. I stället lade socialtjänsten tyngdpunkten i utredningarna på att undersöka föräldraförmågan. Det finns också brister i den så kallade utförardokumentationen. Familjebehandlare och familjepedagoger har inte sett som sin uppgift att dokumentera insatserna i förvaltningens databaserade verksamhetssystem. I stället har muntliga rapporter lämnats till insatshandläggare.

Hur kunde det bli så illa?

- Jag kan bara beklaga, det är jättetråkigt och både nämnd och förvaltning är medvetna om bristerna som beror på en del olika olyckliga omständigheter, säger Hanna Westerén, socialnämndens ordförande.

Vad gör ni för att det inte upprepas?

- Inte minst socialtjänsten har bättre metoder nu och jobbar bland annat med BBIC, barnens behov i centrum. Socialtjänsten arbetar också med en risk- och händelseanalys, ett arbetsredskap för att få överblick över barnens situation. Vi tillämpar också Barnahusmodellen, en gemensam modell för att hantera informationen på rätt sätt. Vi har ett förändrat regelverk i dag och i stort sett allt blir polisanmält, säger Hanna Westerén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om