Svensk Handels redovisade nyligen en rapport om handeln på Gotland. Den visar att omsättningen, för både dagligvaruhandeln och detaljhanden, ökat med hela 30 procent sedan 2010.
– Vi har ett fantastiskt utbud sett till hur många som faktiskt bor här och borde verkligen vara stolta över den handel vi har på ön, säger Magnus Olsson som är verksamhetsledare för Visby Centrum och jobbar med Svensk Handel på Gotland.
Flera saker ligger bakom ökningen enligt Magnus Olsson. Pandemin har av olika anledningar varit en av dem.
– Många från fastlandet har valt att stanna och arbeta från sina sommarställen under pandemin. Det har gjort att de lokala butikerna, särskilt på landsbygden, gynnats enormt. Dessutom har fler flyttat hit permanent de senaste åren. Utöver det har turisterna som kommer med kryssningsfartygen varit en bidragande faktor till att försäljningen ökat.
I rapporten nämns även utmaningar med den ökade handeln. En av dem är att bevara kulturmiljöer och naturvärden samtidigt som man ökar handelsutbudet och besöksnäringen. Men Magnus Olsson menar att det snarare är andra saker som kan utvecklas.
– Bland annat handlar det om tillgången till el, inflationen och möjligheten att få bygglov. Utöver det är det även viktigt att vi har en balans mellan de gotländska företagen och de nationella. Jag tycker däremot att vi har väldigt bra möjligheter på ön för att lyckas med det, säger Magnus Olsson.
Enligt rapporten går en stor del av marginalerna för handelsföretagen på Gotland till hyror.
– Min erfarenhet och det jag hör av medlemmarna i Visby Centrum är att det inte är några oskäliga hyror. Gotland fungerar annorlunda än de flesta ställen i Sverige då det är många enskilda fastighetsägare som själva äger lokalerna de driver butiker i, säger Magnus Olsson.
Under 2010-talet expanderade Visbys handelsområden när flera matbutiker och lågprisföretag etablerade sig på Skarphäll och Stenhuggaren. Enligt Magnus Olsson finns det en uppfattning om att det är konkurrens mellan dessa verksamheter och butikerna i innerstaden, något han menar inte stämmer.
– Det är helt olika handelsområden som behövs lika mycket.
Sommaren 2022 är ön återigen välbesökt.
– Maj och juni har börjat väldigt bra och det ser oerhört lovande ut för juli också, vilket är viktigt eftersom ön är en säsongsekonomi i mångt och mycket, säger Magnus Olsson.